Boškan za SK: Velike ambicije sa Olimpijakosom

Vesti odbojka 24. nov 201610:27 > 10:32
Podeli:
linkedin

Ima već dugo “master” kao primač servisa. Donedavno je bio selektor Crne Gore, a sada je trener u Olimpijakosu. Gde je počeo Slobodan Boškan, sada nastavljaju neki novi klinci. I pored veoma gustog rasporeda u Atini, odgovorio nam je na nekoliko pitanja.

fivb.org

Trenutno si na klupi Olimpijakosa. Kakve su ambicije za ovu sezonu, postoji li neki određeni cilj?

– Ambicije su vrlo visoke za ovu sezonu, da se osvoji: Liga kup Grčke (Super kup), Kup Grčke, prvenstvo Grčke, a u Kupu CEV da se prođe ekipa Surguta (Rusija).

Koliko je teško uskladiti ta dva posla i da li se razlikuje vođenje reprezentacije od vođenja kluba?

Naravno da je lakše biti trener ili u reprezentaciji ili samo u klubu.Vođenje kluba traje duže, samim tim je i zahtevnije, jer su obaveze (u većini zemalja) od početka septembra do kraja aprila, dok su takmičenja reprezentacija tokom leta. Zavisi koja reprezentacija se vodi jer što je jača reprezentacija, to su takmičenja teža i veći izazovi.

Da li si još za vreme igračkih dana znao da ćeš biti trener?

– Ne, nisam uopšte razmišljao u tom pravcu da ću jednog dana biti trener.

fivb.org

Da vratimo malo sat unazad, pričaj nam malo o zlatima 2000. i 2001. koja su zacementirala odbojku među najpopularnije sportove na ovim prostorima. Šta je odvajalo tu generaciju?

To je bila veoma uspešna generacija, koja je svoj pohod na medalje krenula 1995. godine, osvajanjem 3. mesta na EP u Atini. Zlatne medalje u Sidneju 2000 na OI i EP 2001 u Češkoj bile su kruna svih prethodno osvojenih medalja u periodu od 1995. do 1999. godine. Moje je mišljenje, da su svi igrači, koji su bili deo te generacije, bili izuzetno posvećeni odbojci u smislu treninga, ambicije, želje da pobeđuju.Takođe, bili smo vođeni trenerom Gajićem, koji je iz svih nas izvlačio maksmum tokom svih godina dok je bio selektor.

Iako nije mnogo prošlo od kada si završio karijeru, čini se da se sam sport mnogo promenio. Igra se atomska odbojka koju predvode igrači kao Ervin N’gapet ili samo tako izgleda?

– Kao i svaki sport, tako se i odbojka menja, napreduje. Uglavnom se menja u smislu da sada više do izražaja dolaze fizičke sposobnosti igrača na uštrb tehnike. Pre je isto bilo važno da ste fizički spremni, ali je takođe bilo važno da imate i dobru tehniku, kako bi igrali na vrhunskom nivou. Kada u današnje vreme imate igrača kao sto je Ervin, koji je odličan spoj fizičkih sposobnosti i sjajne tehnike, onda je to kvalitet koji ga izdiže možda i u najboljeg igrača sveta trenutno.

https://youtube.com/watch?v=gbrIb9KSpUY

Kada bi mogao da zahvališ jednoj osobi za sve što si postigao u karijeri i životu, ko bi to bio?

Ne bih mogao da se zahvalim samo jednoj osobi, u privatnom životu bih izdvojio: suprugu Maju, roditelje, sestru Vesnu a u poslovnom: Galešev Slobodana, Zorana Gajića .Svi oni su uticali na mene kao osobu i igrača koji je imao tako uspešnu karijeru.

Koliko si srećan zbog zlata momaka u Svetskoj ligi i srebra devojaka na OI i da li misliš da ti ogromni uspesi mogu malo da odvoje decu od mobilnih i računara i da ih izvedu napolje, na igralište i u obližnji odbojkaški klub?

– Veoma sam srećan i ponosan na zlato momaka u Svetskoj ligi i srebrnu medalju devojaka na OI u Riju, jer se nastavlja sjajan niz velikih odbojkaških uspeha reprezentacija Srbije. Neki novi momci i devojke nastavljaju sa velikim uspehom ono što su zapocele prethodne genaracije.

Želim im da i ubuduće nastave da osvajaju titule i medalje.