Orlovi spremni za F6, Grbić poručuje: Ambicije najviše

Vesti odbojka 29. jun 201713:57 > 13:58
FIVB

Selektor srpskih odbojkaša Nikola Grbić smatra Francusku najozbiljnijim kandidatom na finalnom turniru Svetske lige, ali ističe da njegovi izabranici neće lako predati krunu.

Orlovi će put brazilske Kuritibe u petak letovima preko Istanbula i Sao Paula. Na fajnl-siksu će Srbi, kao aktuelni šampioni, igrati u grupi K sa Francuskom i SAD, dok će u grupi J igrati Brazil, Rusija i Kanada. 

Selektor Nikola Grbić odredio je sastav tima (14) koji će igrati u Brazilu. Na spisku su:
tehničari: Nikola Jovović i Maksim Buculjević,
korektori: Aleksandar Atanasijević i Dražen Luburić,
libera: Neven Majstorović i Goran Škundrić,
blokeri: Marko Podraščanin, Srećko Lisinac, Petar Krsmanović i Aleksandar Okolić,
primači: Uroš Kovačević, Marko Ivović, Nemanja Petrić i Milan Katić.

„U odnosu na sastav koji je bio na turnirima u Iranu i Argentini, mesto Blagojevića ide Atanasijević, a umesto Kujundžića Petrić“, kratko je obrazložio Grbić i dodao:

„Cela ova Svetska liga pokazala je koliko su ujednačene sve ekipe jer praktično nema selekcije koja nije izgubila utakmicu. Mislim da je Francuska u ligaškom delu pokazala kontinuitet i najveći kvalitet igre, i u tom smislu su najveći kandidati za osvajanje Svetske lige.“

Na pitanje koje su ambicije branilaca titule, selektor je odgovorio:

„Mi idemo dobro pripremljeni. Ambicije kao i uvek moraju biti, i jesu, najviše. Naravno da želimo da odbranimo zlato iako znamo koliko teško će biti, i zbog jačine protivnika i uslova u kojima ćemo tamo igrati.“

Turnir u Kuritibi igraće se na fudbalskom stadionu.

„Teško će biti jer je tamo zima, igraćemo praktično na ortvorenom i da bismo osvojili zlato moramo da igramo u 11 sati noću po lokalnom vremenu. Sve su to negde stvari koje su otežavajuće. Međutim svima je isto. Jedino su možda Brazilci u prednosti jer rade u tim uslovima neko vrene. Ono što je meni najvažnije je da odigramo najbolje moguće i da pokažemo duh i zajedništvo koje smo pokazivali tokom cele Svetske lige“, zaključio je Grbić.

Prvi meč Srbija će odigrati u sredu, 5. jula, protiv SAD od 22.40 časova po našem vremenu, dok će dan kasnije, u istom terminu, igrati protiv Francuske.

Seniori Srbije će u Kuritibi igrati 13. put na Finalnim turnirima Svetske lige, odnosno treći put uzastopno. Srbija je do sada u Svetskoj ligi osvojila 9 medalja: zlatnu (2016), pet srebrnih (2003, 2005, 2008, 2009. i 2015) i tri bronzane medalje (2002, 2004. i 2010).