Odlučne Japanke nanele prvi poraz Srbiji na SP

Vesti odbojka 10. okt 201812:10 > 14:44
Podeli:
fivb.org

Odbojkašice Srbije doživele su prvi poraz na Svetskom prvenstvu. Od izabranica Zorana Terzića bolje su bile igračice Japana.

fivb.org

Odbojkašice Japana nanele su prvi poraz Srbiji na Svetskom prvenstvu i tako zabeležile izuzetno važnu pobedu za plasman u završnu fazu šampionata.

Japanke su do pobede stigle nakon izgubljenog prvog seta i slavile sa 15:25, 25:23, 25:23, 25:23.

Prvi set je bez mnogo muke dobila Srbija, ali u završnici seta, serijom od 6:1 u jednom trenutku Japanke su najavile da mogu i žele mnogo bolje u ovom meču koji je za njih bio od velikog značaja.

U Srbiji je najefikasnija bila Milena Rašić koja je osvojila 20 poena, sa 14 je pratila Ana Bjelica, a po 13 su za Srbiju osvojile Bianka Buša i Brankica Mihajlović.

Sa po 19 osvojenih poena Japan su predvodile Miju Nagaoka i Sarina Koga.

Japan je na Svetskim prvenstvima tri puta zaredom savladao Srbiju.

Srbija, Holandija i Japan su sa po 21 osvojenim bodom na čelu grupe, Brazil mora da savlada Japan sa 3:0 što bi dovelo do gledanja poen količnika u odlučivanju ko će dalje sa trećeg mesta u ovoj grupi.

Za Srbiju je ovaj poraz praktično bezbolan, a selektoru Terziću odlično je došao da odmori najvažnije igračice. U sledećem meču Srbija se sastaje sa Holandijom koja je u sredu takođe doživela prvi poraz.

Tok meča: 

Četvrti set

U četvrtom setu sve kao i u prethodna dva. Potpuno su izjednačene sada dve reprezentacije. Srbija veći deo meča igra sa drugom postavom, a Japan je u finišu seta došao i do vođstva od 20:19. Poenom Ane Bjelice Srbija izjednačava na 20:0. Za Anu Bjelicu ovo je 14. poen na meču. 

Treći set

Izjednačeno su prilično dve selekcije i u trećem setu, ali Srbija konstantno ima poen ili dva prednosti. Na prvom tehničkom tajm autu vodile su Srpkinje. Uspele su ipak u toku seta odbojkašice Japana da dođu dovođstva i da ga sačuvaju. Na kraju dolaze i do drugog seta (25:23) i vode sa 2:1.

Drugi set

Bolje je zaigrao Japan u drugom setu, zapravo je nastavio gde je stao u prvom setu. Bilo je i nekoliko grešaka na prijemu na strani Srbije i Japanke vode na drugom tehničkom tajm autu sa 16:12. Srbija je uspelda da dođe na poen zaostatka, ali Japan dolazi do 1:1 (25:23). Ovo je prvi set koji je reprezentacija Srbije izgubila na Svetskom prvenstvu.

Prvi set

Srbija na prvom tehničkom tajm autu vodi sa 8:6. Pratimo zanimljiv meč u kome na samom početku sve teče prema očekivanjima. Sredinom seta Srbija je uspela da napravi veliku rezultatsku razliku i sigurno se primakne finišu seta. Međuti, Japan je serijom 4:0 u završnici seta uspeo da smanji prednost i dođe i do 24:14 i tako malo produži set. I pored toga što su se Japanke razigrale, Srbija rutinski osvaja prvi set – 25:15.