Srbija se revanširala Japanu, na korak do polufinala

Vesti odbojka 14. okt 201812:14 > 13:26
Podeli:
fivb.org

Odbojkašice Srbije pobedom su počele fajnl-siks Svetskog prvenstva. U prvom meču G grupe izabranice Zorana Terzića savladale su Japan sa 3:0 (25:19, 25:18, 25:23).

Odličan meč odigrale su evropske šampionke. Bile su strpljive, odlično su se postavljale u polju,a iako kroz sredinu nisu prolazile kao što se očekivalo, sa krajeva su bile gotovo nepogrešive.

Bolje su bile plave dame od Japana u segmentu po kome su prepoznatljive azijske selekcije, a to je prijem i dobrana. Nije bilo izgubljene lopte, do kraja su se borile Ognjenovićeva i drugarice.

Veliki posao na prijemu odradila je Bianka Buša, maestralna je u napadu bila Tijana Bošković koja je nanizala 24 poena, dok je Brankica Mihajlović dodala 18. 

Dve reprezentacije sastale su se drugi put na prvenstvu. Prethodno su Japanke slavile u drugoj fazi sa 3:1. Ipak, treba istaći i da su taj duel evropske šampionke odigrale su bez Tijane Bošković. Zanimljivo, plave dame do sada nikada na svetskim šampionatima nisu savladale Japan, pošto su prethodno gubile i 2006. i 2010. godine.

Naredni meč Srbija će igrati u utorak od 9.10 protiv Italije. Prethodno će se u ponedeljak sastati Japan i Italija.

Rezultat pratite OVDE.

Iako se početkom prvog seta vodila velika borba, zbog dobrih odbrana na obe strane, Srbija je brzo preuzela inicijativu. Sigurna je bila Buša na prijemu, a Ognjenovićeva je pronalazila Boškovićevu i Mihajlovićevu u napadu. Dobro su pokrivale i polje srpske odbojkašice, nisu odustajale, bile su strpljive pa su povele sa 20:11. Iako se već tada nazirao kraj prvog seta, izabranice Zorana Terzića ‘spustile su loptu’ u završnici, pa su Japanke prišle na 23:19. Ipak, Boškovićeva je bila sigurna opcija u napadu, pa su Srpkinje povele sa 1:0.

Fantastično su srpske odbojkašice igrale u odbrani i početkom drugog seta. Strpljivo su gradile poene, hvatale su gotovo svaki napad rivala, pa su povele sa 16:9. Funckionisao je napad sa krajeva, iako se očekivalo da će srednjaci povući s obzirom na karakteristike japanskog tima. Nije imao mnogo šta da zameri Zoran Terzić svojim izabranicama, iako su Japanke ponovo u završnici napravile mini seriju.

Najveći otpor Japanke su pružile u trećem setu. Bolje su servirale domaće, pa su preko Okumure povele 6:8. Nije bilo sigurnosti u igri Srpkinja, organizacija nije bila kao u prethodna dva seta. Ipak, Mihajlovićeva je vratila Srbiju u igru. Razigrala se i Tijana, pa su plave dame preokrenule na 14:12. Stevanovićeva je imala problema u realizaciji, pa su Japanke iskoristile priliku i povele sa 19:22. Nije im to bilo dovoljno. Zaigrale su evropske šampionke ponovo bolje u odbrani, odlično je servirala Rašićeva pa je ubrzo bilo 22:22. Blokirala je Buša, pa su Srpkinje stigle do pobede.