Italijanke poslale Srbiju u polufinale

Vesti odbojka 15. okt 201812:53 > 12:55
Podeli:
fivb.org

Odbojkašice Srbije su u polufinalu Svetskog prvenstva jer je Italija savladala Japan 3:2. Izabranicama selektora Zorana Terzića je bilo dovoljno da Italijanke uzmu i jedan set da se nađu među četiri najbolje ekipe.

Italija, koja još nema poraz na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu, je dobila domaću selekciju Japana u prvom setu rezultatom 25:20 i već je tada bilo jasno da će Srbija igrati sigurno u polufinalu.

Ostaje da se vidi sa koje pozicije će izabranice Zorana Terzića ići u tu fazu prvenstv a to će zavisiti i od meča poslednjeg kola u kom Srbija bude igrala protiv Italije, a taj duel je na programu u utorak od 9 i 10 uz direktan prenost na Sport Klubu 1. 

Italija je dobila prvi set protiv Japana 25:20, da bi se Japanke revanširale u narednom 25:22. Italija je ponovo povela u setovima jer je treći dobila 25:21, a domaća selekcija je izborla taj-brejk dobivši četvrti set 25:19. Italijanska selekcija je bila bolja i u odlučujućem setu 15:13, a Paola Egonu je osvojila ključni poen. 

Ona je u ovom meču imala 36 poena i bila je najefikasnija igračica, dok je kod Japana Erika Araki imala 17. 

Inače u drugoj grupi je takođe jasno ko ide u polufinale. Jasno je da će u polufinalu biti Kina i Holandija, a da akutelne šampionke Amerikanke idu kući. One su u ponedeljak poražene od Holandije 3:2 iako su vodile 2:0 u setovima. Prvi set su Amerikanke dobile 32:30, u drugom su bile daleko ubedljivije jer su dobile 25:15 da bi zatim usledio preokret. Holanđanke su dobile treči set 25:22, pa zatim i četvrti 25:15. 

U taj-brejku Holanđanke uopšte nisu dale šansu Amerikankama koje su osvojile tada tek devet poena. 

U ovoj utakmici je briljirala Loneke Slutjers koja je napravila 38 poena. Ovo je inače istorijski rezultat za holandsku žensku odbojku jer je ova reprezentacija po prvi put u polufinalu. Holandija i Kina će u utorak igrati meč za prvo mesto u grupi.