Šampion iz Peruđe i Atanasijević dele lekcije

Vesti odbojka 1. nov 201817:42 > 21:05
Podeli:
Lega Pallavolo

Ekipa Aleksandra Atanasijevića i Marka Podraščanina kao gost savladala Lube maksimalnim rezultatom 3:0, po setovima 25:22, 25:16, 25:18, u derbiju 4. kola i ostala usamljena na čelu Serije A.

Veliki derbi u „Eurosole Forumu” privukao je 4 hiljade gledalaca, od kojih je velika većina razočarana napustila dom odbojkaša iz Ćivitanove. Osim u prvom setu, skupo plaćeni Lube nije bio ravnopravan rival aktuelnom šampionu Italije.

A meč je trajao samo 85 minuta. Obeležili su ga Leon i Atanasijević sa jedne strane, odnosno greške domaćih odbojkaša sa druge strane. „Samo” 11 poena poklonili su u prvom setu, pa su i pored toga vodili 20:19. A onda je usledio rafal Vilfreda Leona, koji je snažnim servisima, uz podršku Atanasijevića, odveo svoju ekipu do, ispostaviće se nedostižnih 20:23.

U drugom periodu nije bilo neizvesnosti. Poveli su gosti 8:3, a onda je „srpski bombarder” sa nekoliko as servisa uzdrmao temelje prelepe dvorane na obalama Jadrana. Već sredinom seta, trener Lubea Medei počeo je da menja i praktično sprema svoju ekipu za treći period igre. Činilo se u pojedinim trenucima trećeg perioda da bi publika ipak mogla da prisustvuje preokretu, ali tako nije mislio, junak ove priče, Vilfredo Leon. Prolazio je napade iz „zone 4” kako je hteo, a sa 9 poena, bio je nerešiva enigma za domaćina. Lube je potpisao kapitulaciju „bez ispucanog metka” i upisao prvi poraz u novoj sezoni.

Leon je meč okončao sa 21 poenom (napad 63 %), uz čak 6 as servisa, Atanasijević je dodao 13 (napad 43 % i 3 asa), Lanca 7, a Podraščanin 5. Jedini dvocifreni u taboru Lubea bio je Joandi Leal sa 10 poena, a tek sredinom trećeg seta zaigrao je i kapiten Dragan Stanković.

Pobedom protiv Vibo Valentije, rezultatom 3:0 (25:17, 25:21, 25:23), ekipa Trentina (bez Rasela) se popela na treće mesto, a u trećem trijumfu u sezoni, blistao je Uroš Kovačević, koji je sa 16 poena (napad 25-14), poneo i titulu MVP-ja. Srećko Lisinac je dodao 11, uz napad od 75 % (12-9).

Junak maksimalnog trijumfa Sore, u meču protiv Padove, bio je srpski reprezentativac Dušan Petković, sa čak 25 poena (napad 36-19)! Najbolji poenter Serije A u prošloj sezoni, za drugu pobedu svog tima, dodao je 4 asa i 2 bloka. U Padovi, Lazar Ćirović je osvojio 7 poena (9-7), dok je Petar Premović ulazio u igru.

Modena je, uz lidera Peruđu, još jedina neporažena ekipa. Pred više od 5 hiljada gledalaca, aktuelni osvajač Superkupa deklasirao je „slabašni” Milanom, uz odličnu igru mladog Pinalija (15 poena) i sjajan doprinos Holta i Urnauta (po 10 poena). U poraženom timu, koji je ponovo igrao bez Holanđanina Nimira, Luka Bašić je osvojio 5, a Jan Kozamernik 4 poena. Slovenac Tonček Štern je sa 19 poena zablistao u pobedi Latine (3:1) protiv Sijene.