CEV kup (ž): Za trofej Busto Arsicio i srpska Alba

Vesti odbojka 6. mar 20198:45 > 9:05
FOTO: CEV

Busto Arsicio i Alba iz Blaža igraće u finalu CEV kupa u ženskoj konkurenciji. To je epilog polufinalnih mečeva, u kojima su finalisti bili prilično dominantni.

FOTO: CEV

Italijanke su sa dve maksimalne pobede eliminisale mađarsku Bekeščabu. Drugi meč trajao je samo 74 minuta, a tokom celog susreta, u dvorani „Pala Jamamaj” viđena je dominacija pulenki Marka Menkarelija. Busto je na ovaj način stigao do svog četvrtog finala u drugom po snazi evropskom klupskom takmičenju. U prethodna tri, ostvarili su dve pobede.

Najefikasnije igračice u drugoj pobedi Busta nad Bekeščabom bile su Flortje Majners sa 10 i Alesija Đenari sa devet poena. Kod gošći, jedina svetla tačka bila je Nikoleta Perović sa 15 poena. Sofija Medić je dodala sedam, Ksenija Ivanović tri, a Tatjana Bokan dva poena.

U revanšu drugog polufinala Alba iz Blaža je deklasirala Stincu iz Bakaua, pa se bez izgubljenog seta plasirala u svoje drugo uzastopno evropsko finale.

Vicešampionke Evrope, koje sa klupe sjajno predvodi srpski stručnjak Darko Zakoč, posle samo 68 minuta igre ostvarile su maksimalnu pobedu 3:0, po setovima 25:14, 25:19, 25:23. Pred više od hiljadu i po gledalaca u dvorani u Sibijuu, domaćin je lako došao do vođstva od 2:0 i boda za plasman u finale, pa je u trećem periodu Zakoč ukazao priliku „rezervistkinjama”, koje su opravdale očekivanja.

FOTO: CEV

U pobedničkom timu, koji je dominirao u napadu, Marija Joana Baćiju je upisala 19 poena. Sledile su je Ana Lazarević sa devet, Nađa Ninković sa osam i Maja Aleksić sa četiri. Veliki doprinos u novom, istorijskom uspehu Albe, dala je i libero Marina Vujović, kao i peta Srpkinja, Aleksandra Ćirović. U poraženom timu, Ana Kristina Kazaku je osvojila devet, a Slavina Koleva osam poena. Crnogorska internacionalka Ana Otašević dodala je tri.

Ove sezone nismo uspeli da se plasiramo u grupnu fazu Lige šampiona, ali smo zato došli do finala CEV kupa i sada ćemo sve učiniti da ga osvojimo”, rekao je posle revanša polufinala Darko Zakoč, heroj malog Blaža, koji je u poslednje dve godine ispisao istoriju rumunske odbojke sa Albom.

Finalni mečevi CEV kupa za odbojkašice na programu su 19. i 26. marta, a domaćin prvog meča je ekipa Albe.