Rang lista potvrdila: Srpkinje vladaju Evropom

Vesti odbojka 10. sep 201912:23 > 12:23
Podeli:
FOTO: CEV

Odbojkašice Srbije zadržale su prvu poziciju na novoj CEV rang listi. Dvostruke uzastopne evropske šampionke sakupile su 298 od maksimalnih 300 bodova.

Evropska odbojkaška konfederacija objavila je novu rang listu posle završenog kontinentalnog šampionata. Izabranice Zorana Terzića zadržale su vodeću poziciji sa 298 bodova.

Kako se u računicu uzimaju dva poslednja prvenstva Evrope, šampionat sveta i učinak u Gran priju ili Evropskoj ligi 2017, Srpkinjama nedostaju samo dva boda do maksimuma. Nisu ih osvojile pre dve godine u komercijalnom takmičenju, na kome su osvojile bronzu.

Iza njih su Italijanke, koje su na drugom mestu zamenile Holanđanke. Na četvrtu poziciju probile su se Turkinje, dok su na petoj Ruskinje. Slede Nemačka, Bugarska, Poljska, Belgija i Hrvatska.

Nova lista je izuzetno važna i za kvalifikacije za Olimpijske igre 2020, za koje su vizu već overile Srbija, Italija i Rusija.

Na kontinentalnom kvalifikacionom turniru u januaru učestvovaće osam najbolje rangiranih selekcija, osim tri koje su već obezbedile učešće na turniru u Tokiju. To znači da će se u januaru boriti preostalih sedam selekcija iz Top 10 i Azerbejdžan.

CEV će naknadno objaviti gde će se igrati kvalifikacioni turnir i potvrdiće koje će selekcije učestvovati.