Holandija opravdala ulogu favorita protiv Crne Gore

Vesti odbojka 13. sep 201921:24 > 21:27
CEV

Odbojkaši Crne Gore nastojali su, ali nisu uspeli da budu konkurentni objektivno daleko kvalitetnoj selekciji Holandije, na startu Evropskog šampionata – 3:0 (25:13, 25:17, 25:15).

Najviše poena u sastavu Holandije, osvojili su Nimir Abdel Aziz 27, Tij Ter Horst 10 i Fabijan Plak sedam. Kod Crne Gore, bolji od ostalih bili su Marko Bojić sa 11, odnosno Vojić Ćaćić i Miloš Ćulafić sa po sedam poena.

Izabranici Veljka Bašića parirali su jednom od domaćina šampionata Evrope, sve do sredine prvog seta, kada je Holandija na krilima navijača zaigrala daleko bolje u svim segmentima igre. Vrlo brzo je pobegla na 14:9, a zatim mirno privela prvi set kraju. Pokazalo se da će prvi set biti matrica za ostatak meča.

U drugom periodu igre, Crna Gora je bila ravnopravniji rival. U samoj završnici na semaforu je pisalo 18:16 i delovalo je da Bašićevi izabranici mogu da uvedu drugi set u neizvesnu završnicu, ali momci koje vodi Italijan, Roberto Pjaca, se nisu složili sa takvim epilogom. Proradio je blok, igra u polju je bila znatno agilnija, Crnogorci su imali problema sa prijemom servisa pa je Holandija povela sa 2:0 – 25:17.

U tom trenutku, bilo je jasno da selekciji Crne Gore treba veliko čudo da bi stigla do pobede protiv Holandije koja je i pre početka meča slovila za ogromnog favorita. Tinjala je nada da bi Ćaćić, Bojić i drugovi eventualno mogli do prvog seta na šampionatu Evrope, ali se pokazalo da su takva očekivanja nerealna protiv izuzetno kvalitetnih Holanđana.

Ono što može da hrabri je činjenica da je Crna Gora u svakom setu uspevala da parira Holandiji do sredine perioda, kada je do izražaja dolazilo iskustvo, kvalitet i snaga rivala.

Vremena za odmor nema. Crnu Goru u subotu sa početkom u 19 časova očekuje duel sa Estonijom koja je u prvom kolu poražena od Poljske sa 3:1. Podatak da su Estonci aktuelnom šampionu sveta uspeli da uzmu jedan set, da su bili ravnopravan rival u većem delu meča – 25:22, 25:27, 25:22, 25:17, dovoljan je da ilustruje koliko težak posao očekuje Crnu Goru u meču koji sledi.

Odmah treba naglasiti da su odbojkaši Crne Gore samim plasmanom na Evropsko prvenstvo, plasmanom na prvo veliko takmičenje u istoriji, napravili ogroman uspeh. Momci su pre polaska u Holandiju gde se igra prva faza takmičenja u grupi D, najavili da će nastojati da u konkurenciji sa Holandijom, Poljskom, Estonijom, Češkom i Ukrajinom, stignu do druge faze takmičenja.

Na osnovu svega viđenog u prvom kolu jasno je da bi osvajanje jednog od četiri mesta koja vode među 16 najboljih bio podvig. Pomenuti podvig će biti jako teško ostvariti, ali sve dok postoji nada treba se boriti, treba u svakom setu dati sve od sebe.

Izabranici Veljka Bašića su protiv Holandiji, kao što su i obećali dali sve od sebe, ali je Holandija jednostavno, bolja od Crne Gore.