EP: Podvig Crne Gore, pala je Estonija

Vesti odbojka 14. sep 201921:06 > 21:10
Podeli:
CEV

Odbojkaška reprezentacija Crne Gore savladala je Estoniju rezultatom 3:0 u drugom kolu Evropskog prvenstva u Roterdamu.

Izabranici Veljka Bašića odigrali su sjajan meč protiv Estonije i slavili su sa 25:23, 30:28, 25:23 po setovima.

Povezano

Pobedom nad Estonijom odbojkaši Crne Gore su napravili ogroman korak ka plasmanu u drugu fazu takmičenja, u svom prvom učešću u istoriji. Posle dana pauze, slede dueli sa Ukrajinom, Poljskom i Češkom.

Prevagu na tasu Crne Gore u duelu sa izuzetno kvalitetnom Estonijom, doneli su Marko Bojić sa 18, Vojin Ćaćić sa 13 i Miloš Ćulafić sa 11 osvojenih poena. Kod Estonije, bolji od ostalih bili su Robert Taht sa 14, Kristo Kolo sa 13 i Rene Tepan sa 11 poena.

Odbojkaši Crne Gore su sjajno odigrali prvi set. U duelu sa favoritom na papiru, sa selekcijom koja je u prvom kolu bila ravnopravan rival aktuelnom šampionu sveta, reprezentaciji Poljske, izabranici Veljka Bašića su pokazali raskoš potencijala, pokazali su kvalitet i poveli u meču sa 1:0. Sve je u igri Crne Gore funkcionisalo jako dobro. Momci su bili izuzetno pokretljivi u polju, prijem je kao i blok bio dobar. Servis je služio Crnogorce pa su Estonci imali velikih problema da organizuju igru. U završnici seta, Estonija je povela sa 23:21, ali su Bašićevi puleni pokazali da imaju karakter i pobednički mentalitet. Napravili su mini seriju od 4:0 i dobili ovaj period igre sa 25:23.

CEV

Na krilima sjajne igre u prvom setu, uz mnogo samopouzdanja koje je proisteklo iz dobijanja istog, Crnogorci su bukvalno leteli po terenu, pa su sredinom drugog seta vodili sa 12:7. Delovalo je da sigurnim koracima idu ka osvajanju prvog boda na šampionatu Evrope, ali se sa takvim epilogom nisu složili Estonci. Zaigrali su daleko agresivnije i bolje, uspeli su furioznom serijom pa povedu sa 18:16, nedugo zatim sa 23:19, ali se Crna Gora nije predavala. Stigla je do 24:24, usledila je triler završnica drugog seta u kojoj je više snage, sreće i koncentracije imala Crna Gora – 30:28.

Početkom trećeg seta, sve je po ljubitelje odbojke u Crnoj Gori izgledalo jako dobro. Marko Bojić i drugovi su kontrolisali dešavanja na parketu, vodili su sa 11:6, ali posle svega viđenog u drugom periodu igre niko nije ni pomišljao na slavlje, jer su Estonci pokazali da umeju da se vrate iz teške situacije. Međutim, izabranici Veljka Bašića su i u tom setu pokazali da su satkani od čvrstog materijala, da ogroman motiv i ogromna želja mogu da donesu prevagu u duelu sa velikim favoritom. Dozvolili su rivali da zapreti, da smanji na 23:24, ali su iskoristili četvrtu meč loptu za 25:23, za konačnih – 3:0.