Majstorović opet u Poljskoj: Najveći izazov u karijeri

Vesti odbojka 4. jun 202014:43 > 14:51
FOTO: OSS

Koliko je teško vrhunskom odbojkaškom liberu pronaći klub u inostranstvu, živi svedok je i srpski reprezentativac Neven Majstorović (31).

Dugo je trebalo, sada već trofejnom reprezentativcu Srbije, da pronađe klub u inostranstvu. A kada je, sa 26 godina napustio granice naše zemlje, potpisao je ugovor sa poljskim Superligašem, Čarni Radomom.

Bila je to sjajna epizoda, izuzetno iskustvo i prava uvertira za sve ono što je čekalo Nevena u nastavku karijere. Posle pet godina, Majstorović se ponovo vraća u Poljsku.

Imao sam želju da se vratim, s obzirom da mi je iskustvo u Radomu bilo prvo inostrano. Naučio sam i poljski jezik, neće mi biti problem da se sporazumevam na njihovom, ali naravno i na engleskom jeziku. Posle epizode u Francuskoj i još tri sezone u Rumuniji, želeo sam da se vratim u zemlju, u kojoj je odbojka sport broj jedan”, kaže Majstorović, osvajač dve medalje sa Evropskih prvenstava i još dve u Svetskoj ligi.

Vaš novi klub je Politehnika iz Lublina, član Prve lige Poljske, drugog po rangu takmičenja.

Klub je izuzetno ambiciozan, pre dve godine igrali su i u trećoj ligi, a po ulasku u drugu, zauzeli su treće mesto u sezoni, koja je prekinuta zbog koronavirusa. Sada žele još više, žele plasman u Plus ligu, što je ogroman motiv i za mene. Slično iskustvo sam imao i u Renu, pa mi nova situacija i igranje drugoligaške odbojke neće teško pasti”.

Povezano

Majstorović je samo potvrda priče, koliko je teško vrhunskom liberu pronaći klub u inostranstvu?

To je prokletstvo pozicije koju igram. S obzirom na ograničeni broj stranaca, uvek je problem liberu otići u inostranstvo. U takvoj situaciji moram da budem srećan što sam ponovo u Poljskoj. Ako se plasiramo u elitu, mislim da će igranje u Plus ligi biti pravo uživanje, a možda i prilika da pronađem neki novi klub.

Ko će vam biti najveći rivali u borbi za plasman u Plus ligu?

Po nekim najavama, najveći konkurent će nam biti Bidgošć, koji je ispao iz elite i koji je sačuvao budžet i dosta igrača iz prošle sezone. Naravno, biće tu još puno dobrih ekipa, Liga je sigurno dobra.

Niste trenutno sa reprezentativcima, nije vas bilo na spisku selektora Slobodana Kovača, zašto?

Obavio sam razgovor sa selektorom. Boba mi je rekao da za ovu akciju, s obzirom da nemamo nikakvih takmičarskih obaveza, želi da proba neke druge igrače. Razumeo sam njegovu želju, a što se mene tiče, uvek sam tu. Ne bih da se namećem sam, Bobina odluka mora da se poštuje, a na meni je da treniram i radim, pa ako usledi novi poziv, tu sam”.

Dok budete igrali u Poljskoj, postaćete i otac?

Da, negde u decembru. Sigurno je da će se dete roditi u Srbiji, a ukoliko se to dogodi oko katoličkog Božića, verujem da ću i ja biti u Beogradu.

Dok ne otputuje u Poljsku, Majstorović će trenirati sa kumom Aleksandrom Atanasijevićem i dugogodišnjim prijateljem, Nikolom Mijailovićem.

Bata se oporavlja od operacije, a Mijailović sprema za novi klub. Duga je bila pauza, moramo da budemo oprezni, kako sa tegovima, tako i sa loptom, jer tri meseca niko nije dodirnuo loptu”, podsetio je na kraju Majstorović, koji je za seniorsku selekciju Srbije odigrao 124 zvanične utakmice.