Kovačević odahnuo: Do kraja novembra idem u Kinu

Vesti odbojka 29. sep 202011:17 > 11:23
Foto: Lega Pallavolo

Iako je sredinom septembra stigla vest da je Odbojkaška federacija Kine, po navodnoj preporuci Vlade ove zemlje, zabranila igranje stranim odbojkašima u svojim klubovima, situacija se u međuvremenu promenila.

Naime, „stranci” će ipak imati priliku da zaigraju u najjačim klubovima, u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. Ovo nam je danas potvrdio i Uroš Kovačević, još uvek zvanično najbolji odbojkaš Evrope, koji će naredne sezone obući dres Pekinga.

Stigla je informacija da do 30. novembra treba da budem u Pekingu. E sad, da li ću ranije otputovati, zavisi od dogovora sa klubom. Postojala je priča da bi u januaru trebalo da počne novo prvenstvo, ali u ovom trenutku stvarno ne znam detalje. Najvažnija stvar je što su nam uopšte dozvolili da dođemo u svoje klubove”, kaže Kovačević za SK.

Sigurno da vam nije bilo prijatno kad ste 10. septembra čuli vest da je Federacija zabranila ulazak stranim igračima u Kinu?

Kome bi bilo prijatno da tako nešto čuje? Na sreću, već posle par dana stigla je puno povoljnija vest i čekali smo samo da saznamo datum, do kojeg moramo da budemo u Kini”.

Povezano

Vi ćete u Pekingu igrati sa legendarnim Irancem Saidom Marufom, a najveći rival biće vam Šangaj sa Metjuom Andersonom i Tineom Urnautom?

Ja ću, verujem, uživati sa Marufom. Nadam se da je održao kakvu-takvu kondiciju. Što se tiče Andersona i Urnauta, oni će nam svakako biti najveći rivali, a baš sam se nedavno čuo sa Tinetom, koji nije bio preterano zabrinut, kad je javljeno da stranci neće moći da uđu u Kinu. Ipak on ima nešto više kineskog iskustva od mene i očekivao je i tada povoljan ishod cele priče”, kaže Uroš, koji nije odigrao nijednu zvaničnu utakmicu još od početka marta.

Priznajem, uželeo sam se odbojke, pauza je sada već prilično duga. Možda to nije ni bilo tako loše. Odmorio sam se maksimalno, zalečio sve povrede i ko zna, možda zbog ove pauze svima nama i karijere budu nešto duže, videćemo. Trenirao sam poslednjih dana redovno, teretana prepodne, a popodne treninzi sa Ribnicom, mojim matičnim klubom, kojem svakako dugujem zahvalnost. Odlični su momci, što pokazuje i tabela, dobro se trenira, verujem da će moje prisustvo koristiti i njima, koliko i meni”, ističe Kovačević.

O svojoj novoj ekipi, Uroš ne zna mnogo. Peking je nedavno prilično neslavno završio prošlosezonski šampionat.

Oni su odigrali završnicu prvenstva, samo sa domaćim igračima, a Peking je ispao u četvrtfinalu. Siguran sam da će to biti potpuno druga ekipa sa Marufom i sa mnom. Nema razloga za neku preteranu brigu, ambicije ostaju iste, a one su vezane za osvajanje šampionske titule”, kaže Uroš.

Ispratio je Kovačević i početak nove sezone u Italiji?

Gledao sam završnicu Superkupa, kao i meč prvog kola u Raveni. Što se tiče Superkupa, sve čestitke Peruđi i drago mi je što je Bata kao novi kapiten podigao pehar. Sa druge strane, šteta za Trento, navijao sam za njih protiv Lubea i da su bili kompletni, sigurno bi igrali u finalu”, podsetio je Uroš na činjenicu da je njegov dojučerašnji klub praktično igrao bez Srećka Lisinca i Rikarda Lukarelija.

Iako ne zna još uvek sve detalje, Kovačević očekuje da po dolasku u Kinu odradi i dvonedeljni karantin.

To mi je nekako logično, ali videćemo kakva je situacija, pošto me očekuje i odlazak u kinesku ambasadu u Beogradu, gde ću sigurno dobiti sve potrebne informacije. Do tada, nastavljam da treniram, čuvam se od korone i pratim šta se događa u svetu odbojke”, kaže na kraju 27-godišnji Uroš Kovačević.