Klemson Tajgersi osvojili NCAA titulu

Podeli:
Jamie Squire, Getty Images

Klemson Tajgersi novi su koledž šampioni SAD u američkom fudbalu. U meču za Nacionalni šampionat ekipa iz Južne Karoline pobedila je na dramatičan način Alabamu 35:31, i uzvratila velikom rivalu za poraz u prošlogodišnjem finalu.

Pobednički tačdaun na dodavanje Dešona Votsona uhvatio je Hanter Renfro sekundu pre kraja utakmice.

Klemson je tako osvojio prvi nacionalni šampionat od 1981. i krunisao fantastičnih osam godina od kada ih vodi Debo Svini.

Svini, koji je kao student igrao za Alabamu, a kasnije proveo gotovo celu deceniju u njihovom stručnom štabu, preuzeo je Klemson u decembru 2008. i ekipu iz prosečne transformisao u supersilu koledž fudbala.

Njihov rival u finalu bio je najmoćniji tim našeg doba, ‘Bama“ koja sa Nikom Sejbanom ima četiri titule u poslednjih sedam sezona, a prošlog januara Krimson Tajd pobedio je tigrove iz Klemsona 45:40 u spektakularnom meču, koji je odlučio trenutak lucidnosti – sasvim neočekivani onsajd kik na startu poslednje četvrtine, kada je Alabama preokrenul ai sačuvala vođstvo do kraja.

Ove godine Alabama je povela 14:0, posle dva tačdauna beka-trkača Boa Skarbroa, ali je Dešon Votson neuspehe u bacanju kompenzovao trčanjem za TD i uspeo da smanji pre poluvremena na 14:7. Skarbro je u trećoj četvrtini povređen i nije mogao da nastavi meč, što je imalo veliki uticaj na rasplet.

Kevin C. Cox/Getty Images

U finišu trećeg perioda pri rezultatu 17:14 za Alabamu, odbrana Klemsona ponovo nije primetila gorostasnog tajt enda rivala O.J. Hauarda (198cm, baš kao i Rob Gronkovski), koji je potpuno nebranjen uhvatio pâs i neometano otrčao do endzone za TD od 68 jardi i rezultat 24:14. Bio je to déjà vu za navijače Tajgersa, jer je prošle godine u finalu Hauard imao dva TD i nestvarnih 208 jardi iz samo 5 hvatanja.

Ovog puta Klemson je uspeo da preokrene na startu poslednje četvrtine, bilo je 28:24 posle dva brza tačdauna, 4 i po minuta pred kraj. Ipak, Alabama je vratila prednost kada je kvoterbek Džejlen Hurts, prva godina koledža, otrčao 30 jardi do tačdauna na 2.07 do kraja, 31:28 za branioce titule.Hurtsov učinak od 131 jarda bacanjem i 63trčanjem, uz po jedan tačdaun, bio je sasvim pristojan.

https://youtube.com/watch?v=gCogY_HgQsc

Ipak, Dešon Votson je odlično vodio napad i doveo ekipu do dva jarda, u priliku da iz odlične pozicije napadne 6 sekundi pred kraj. Uz desnu aut-liniju otvorio se Renfro, koji je već imao jedan TD i doneo tad već nedostižnu prednost. Votson, koji je u izboru za Hajsman trofej ostao drugi iza Lamara Džeksona (QB, Luivil), a godinu ranije bio treći, imao je neverovatnu statistiku, uprkos pretrpljenim batinama. On je bacio 3 tačdauna i ukupno 420 jardi, uz jedan istrčan i ukupno 46 jardi. Priča o mestu na draftu već uveliko teče.

NFL draft održaće se od 27. do 29. aprila u Filadelfiji. Prošle sezone nadraftu je izabrano ukupno 16 igrača Alabame i Klemsona.

Pogledajte i šta su o ovom meču tvitovali NFL igrači.