Epski meč u Pasadeni: Džordžija i Alabama u NCAA finalu

Podeli:
Sean M. Haffey, Getty Images Sport

Univerzitetske ekipe Džordžije i Alabame sledeće nedelje sastaće se u Atlanti u finalu NCAA šampionata američkog fudbala.

U neverovatnom 104. Rouz Boulu Džordžija je posle dva produžetka u Pasadeni pobedila Oklahomu sa 54:48 i plasirala se u veliko finale.

Soni Mičel je tačdaunom doneo veliki trijumf Buldogsima i prvi trijumf Džordžiji na Rouz Bolu još od 1943. Titule su osvajali 1942. i 1980. godine.

Oklahoma je na poluvremenu vodila sa 31:17, ali su Buldogsi treći period dobili sa 14:0 i izjednačili rezultat. Početkom poslednje četvrtine Džordžija je preokrenula i prvi put povela (38:31), ali su Sunersi ekspresno odgovorili i za manje od dva minuta povratili prednost – 45:38.

Produžetak su obezbedili Nik Čab tačdaunom i Rodrigo Blankšip ekstra poenom na 55 sekundi pre kraja duela.

Sjajni Čab i Mičel su kombinovano istrčali 326 jardi za 6 tačdaunova.

U drugom polufinalnom meču, 84. Šuger Boulu bilo je mnogo manje uzbuđenja. Alabama se u reprizi prethodna dva finala neočekivano lako revanširala favorizovanom Klemsonu za poraz iz odlučujućeg meča 2017. godine rezultatom 24:6.

Na poluvremenu duela sa Mercedes Benc Superdomu u Nju Orleansu bilo je 10:3 za Alabamu, a meč je rešen u trećem periodu u kojem je i postavljen konačan rezultat.