Majkl Vik i zvanično u penziji

NFL 4. feb 20171:31 > 1:43
Podeli:
Kevin C. Cox, Getty Images Sport

Nekadašnji sjajni kvoterbek Atlanta Falkonsa Majkl Vik je saopštio i zvanično da završava karijeru. Bivša NFL zvezda u tekućoj sezoni nije našla klub, pa je posle burne karijere rešila da ode u penziju.

 Dva dana pred Superboul u kome će se za trofej „Vins Lombardi“ boriti Nju Ingland Petriotsi i Atlanta Falkonsi, stigla je vest zanimljiva svakom navijaču kluba iz Džoržije. 36-godišnji Vik je objavio da se neće vraćati u NFL, iako je tokom protekle godine gajio nade da je tako nešto moguće.

Čuveni kvoterbek, poznat i po svojim trkačkim sposobnostima, je boje Atlante branio od 2001. do 2006. godine, ali je onda karijeru upropastio zatvorskom kaznom u trajanju od 21. meseca zbog organizovanja borbi pasa. 

„Sada sam spreman i da se zvanično penzionišem. U 2016. godini nisam igrao, te sam kao posmatrač uživao i navijao sa strane za mnoge igrače sa kojima sam igrao. Sada sam spreman da se posvetim drugim stvarima u životu“, naglasio je Vik, koji je posle izlaska iz zatvora igrao i za Filadelfija Iglse, Njujork Džetse i Pitsburg Stilerse.

Vik je izabran kao prvi pik na draftu 2001. godine i bio je prvi Afroamerikanac kvoterbek kome je to uspelo. Za 13 sezona u NFL zabeležio je 133 tačdauna pasom i 36 tačdauna trčanjem. Takođe je i NFL rekorder po broju pretrčanih jardi kao kvoterbek (6109) ukupno, ali i u sezoni (1039). Četiri puta je učestvovao na Proboulu, a 2010. godine je dobio i nagradu za povratak godine. 

U poslednjih godinu dana je radio sa ličnim trenerom, ali nije uspeo da privuče pažnju nekog NFL tima. Sada će kako kaže navijati za svoje Atlanta Falkonse u Superboulu (nedelja na ponedeljak  – Sport klub 1, 00,30). 

„Mnogi su iznenađeni kada vide kako strastveno navijam za Falkonse. Pretpostavljaju da između nas vlada neka tenzija, neka ogorčenost. Pa čak i kada kažem da nije tako, oni mi ne veruju“, rekao je Vik, na čije je mesto dok je bio u zatvoru došao Met Rajan, aktuelni kvoterbek Falkonsa, koji ih je doveo na korak do osvajanja titule.