Porodica želi da se ispita Ernandesov mozak

NFL 20. apr. 201721:55 > 22:22
Podeli:
Getty Images/Jared Wickerham

Advokat porodice Erona Ernandesa Hose Baes rekao je da roditelji NFL igrača koji je u sredu izvršio samoubistvo žele da doniraju njegov mozak Univerzitetu u Bostonu radi ispitivanja encefalopatije (CTE).

Ernandes, koji je tokom karijere branio boje Nju Ingland Petriotsa, bio je na odsluženju doživotne kazne zbog ubistva, a u sredu je izvršio samoubistvo u zatvorskoj ćeliji.

Baes navodi da se sada vodi prava bitka oko mozga bivšeg igrača Nju Ingland Petriotsa. Laboratorija za medicinska ispitivanja u Masačusetsu ne dozvoljava da se Ernandesov mozak prebaci na Univerzitet u Bostonu koji je među liderima u istraživanju CTE na mozgovima bivših NFL igrača.

U poslednjem trenutku su odlučili da ne žele da predaju mozak. Ne znaju šta rade, ali neće moći da teraju po svom, ovo se tiče nas. Nelegalno drže Eronov mozak i ako bude potrebno završiće na sudu“, rekao je Baes.

Baes nije želeo da govori o smrti Ernandeza insistirajući da je jedino bitno šta porodica preminulog igrača želi da uradi sa njegovim mozgom.

Da se ja pitam ne bih želeo da se vrše ta ispitivanja. Nisam siguran koliko su sposobni da to obave. Ali porodica želi da zna da li je on bolovao od CTE“, zaključio je Baes.

CTE – hronična traumatska encefalopatija je degenerativna bolest za koju se smatra da je uzrokuju učestale kontuzije i povrede glave. Pojedini medicinski stručnjaci smatraju da većina NFL igrača ima CTE u manjem ili većem obliku.