Ernandesova porodica traži dokaze iz njegove ćelije

NFL 21. apr. 201719:48 > 19:51
Podeli:
Elsa/Getty Images

Porodica nekadašnjeg tajtenda Nju Ingland Petriotsa Arona Ernandesa, koji je u sredu izvršio samoubistvo, zatražiće od sudije da zatvorskim zvaničnicima naloži da sačuvaju sve dokaze koji su pronađeni u njegovoj ćeliji.

Ti dokazi su potrebni da bi istraga o njegovoj smrti bila moguća, stoji u zahtevu koji je podnela Ernandesova verenica u ime njihove četvorogodišnje ćerke. Saslušanje po tom pitanju biće održano u petak popodne u Nju Bedfordu, u državi Masačusets.

Ernandes je u sredu pronađen mrtav u svojoj ćeliji u zatvoru, u kojem je izdržavao doživotnu kaznu zbog ubistva jednog poznanika. Istražitelji su formalno njegovu smrt proglasili samoubistvom, ali ostaje pitanje zašto se 27-godišnji američki fudbaler obesio. Njegova smrt došla je samo nekoliko dana pošto je oslobođen optužbi za dvostruko ubistvo, koje nema nikakve veze sa onim za koje je osuđen pre dve godine.

Zvaničnici zatvora u Lankasteru u četvrtak su objavili da su tri ručno pisane poruke pronađene pored Biblije u Ernandesovoj ćeliji, ali njihov sadržaj nije objavljen.

Ernandes je smatran jednim od najboljih tajtendova u NFL ligi u trenutku kada je 2013. godine uhapšen zbog optužbi da je ubio dečka sestre svoje verenice. Posle dugog suđenja, proglašen je krivim pre dve godine, a pošto je pre nekoliko dana oslobođen optužbi za drugi zločin očekivalo se da će podneti žalbu na presudu od pre dve godine.

Američki mediji trenutno spekulišu da će advokati koji su zastupali Ernandesa zatražiti od suda da ukine presudu koja je doneta 2015. godine. Po zakonima države Masačusets, takav je slučaj kada osuđenici preminu pre nego što njihova žalba bude razmatrana. Proces Ernandesove žalbe je bio u toku u trenutku njegove smrti.

Zvaničnici države Masačusets u četvrtak su, inače, objavili da će njegov mozak biti vraćen porodici, koja planira da ga donira Univerzitetu u Bostonu, koji se bavi istraživanjem encefalopatije. To je degenerativna bolest za koju se smatra da je uzrokuju učestale kontuzije i povrede glave, a može da se dijagnostikuje tek posle smrti.