Lajnbeker odbio Kuću slavnih: NFL mi je uništio život

NFL 28. mar 201819:30 > 19:53
Doug Pensinger, Getty Images Sport

Bivši igrač američkog fudala Kori Vidmer odbio je nominaciju u Kuću slavnih Montane, pošto je naglasio da mu je ovaj sport doneo samo loše stvari u životu.

Bivši lajnbeker Montana stejta i Njujork Džajantsa boluje od hronične traumatske encefalopatije (CTE), degenerativne bolesti mozga, koja mu je dijagnostikovana posle mnogobrojnih potresa mozga igrajući američki fudbal. 

49-godišnji defanzivac je istakao da ima problema sa depresijom, sa pamćenjem, da pati od promena raspoloženja, kao i da se često povlači u sebe. 

„Ne želim da stvaram utisak da je američku fudbal bezbedan, kao i da su povrede kratkog efekta. Nisu, ja sam dokaz za to“, rekao je Vidmer.

Vidmer je izjavio i da od skoro ima podrhtavanje palca, pa je u strahu da to nije jedan od simptoma Parkinsonove bolesti. 

„To su stvari koje mogu da vas zabrinu. Depresivan sam iznad svake mere, ali imam puno novca…neki ljudi bi mogli da kažu da je vredelo truda. Ja im samo kažem da paze šta žele. Da je neko mogao da mi sve ovo ispriča kada sam imao 14 godina, sve bih drugačije uradio u deliću sekunde. Poželeo bih nešto drugo“, rekao je bivši lajnbeker. 

Vidmer je rekao i da ne može da slavi sport koji je naneo toliko patnje mnogim njegovim prijateljima, i koji ugrožava decu. 

Prošle godine je objavljen izveštaj u žurnalu Američke medicinske asocijacije u kome je istraženo koliko je preminulih bivših igrača NFL šampionata imalo CTE. Procenat onih koji su imali promene na mozgu je bio 99%, a samo jedan nije imao CTE.