Nju Ingland Petriotsi – fabrika rekorda, a mogu još

NFL 24. jan 201910:45 > 11:19
Podeli:
Jamie Squire/Getty Images

Iako zvuči prosto neverovatno, ali Nju Ingland Petriotsi, tačnije njihovi najistaknutiji dvojac Tom Brejdi - Bil Beličik, na pragu je da i u Atlanti postavi mnoge rekorde vezane za Superboul, iako ih sada već u vlasništvu imaju "mali milion".

Kao ekipa Nju Ingland Petriotsima se pruža da postanu tek druga ekipa koja bi došla do šest Lombardijevih trofeja. To je za rukom pošlo još samo Pitsburg Stilersima i ujedno te dve franšize bi bile najtrofejnije u Superboul eri. Sa tim, da bi Nju Ingland Petriotsi postala franšiza koja je najbrže stigla do tih šest prstenova od prvog osvajanja. Pošto su prvi put slavili 2002. ako bi pobedili Los Anđeles Remse, to bi učinili za svega 17 godina. Pitsburgu je trebalo duplo više vremena za takav podvig – 34 godine.

Iako će se svi složiti da su se Patriote, gledajući sa istorijske distance, munjevito izdigli u veliku franšizu, bar kada su titule u pitanju, ipak nisu rekorderi po brzini pet osvojenih titula. Iako su to uspeli da urade za zaista kratko vreme – 15 godina, brži od njih su bili San Francisko Fortinajnersi koji su do tog skora došli za svega 13 godina. Međutim, ako bi trijumfovali sada za šesti prsten, veliko je pitanje da li bi neko u skorijoj budućnosti mogao da ugrozi to dostignuće.

Iako se ova franšiza čak 11 put nalazi u Superboulu, od čega je ovo deveti put u Brejdi-Beličikovoj eri, ovo će biti tek prvi put da igraju treći uzastopni put u „utakmici nad utakmicama“. Nisu jedini kojima je to pošlo za rukom, pošto su to uspeli Majami Dolfinsi i čuveni Bafalo Bilsi, koji su to uspeli četiri puta, ali bez pobede. Međutim, u slučaju trijumfa Petriotsi bi postali tek drugi tim, pored Majamija, koji bi u ta tri uzastopna učešća imao dve pobede.

Povezano

Glavne arhitekte „dinastije“ Bil Beličik i Tom Brejdi imaju u svom vlasništvu već mnoge rekorde. Bil Beličik može samo da produži onaj po broju učešća, na čak 12 (imao je tri kao pomoćni trener Njujork Džajentsa i upravo Nju Inglanda), što je ujedno rekord i za trenere i igrače. Tom Brejdi će postati prvi igrač sa devet učešća na Superboulu, a i sa ovih osam do sada je bio rekorder. Međutim, ima šanse da postane prvi igrač sa šest šampionskih prstenova, a trenutno pored njega još samo Čak Hejli ima pet. Doduše, Brejdi je sve osvojio sa istim timom, tako da tu može samo da poboljša rekord.

Sjajni kvoterbek već ima četiri MVP priznanja Superboula i već je po tome rekorder, a sa novim bi ga samo poboljšao. Onaj rekord koji nema u svom vlasništvu, mogao bi sada da prigrabi. Sa navršenom 41 godinom pobedom bi postao najstariji kvoterbek pobednik Superboula. Trenutno je to Pejton Mening sa 39 godina i 320 dana. Brejdi već drži rekord kao najstariji starter, postavljen prošle godine, tako da će ove samo poboljšati isti. Da bi ukupno bio najstariji pobednik Superboula moraće da sačeka bar još godinu dana, jer taj rekord pripada kikeru Indijanapolisa 2007. Metu Stoveru sa 42 godine i 11 dana.

Još jedan igrač Patriota će se upisati u istorijske knjige. U pitanju je Stiven Gostkovski, koji će u Atlanti postati prvi kiker koji će doći do šestog učešća na Superboulu. Trenutno deli rekord sa bivšim kikerom Patriota Adamom Vinatijerijem. Eventualnom pobedom bi došao do treće titule, tako da će morati još da sačeka da se makar izjednači sa slavnim prethodnikom, koji ima četiri pobede, tri sa Petsima i jednu sa Indijanapolis Koltsima.

Što se samih brojki tiče, jedan zanimljiv rekord mogao bi da bude oboren u Atlanti. S obzirom kako su ove sezone igrali i Tom Brejdi i Džered Gof u opasnosti je rekord Drua Brisa i Pejtona Meninga od zbirno 63 kompletirana pasa u Superboulu XLIV iz 2010. A možda neko od ove dvojice makar izjednači sjajan rezultat Stiva Janga iz 1995. sa šest bačenih tačdauna.