Nema Superboula – defanzivni koordinator platio cenu

NFL 24. jan 201914:57 > 15:00
Podeli:
Patrick Smith/Getty Images

Dva dana pošto odbrana Kanzas Siti Čifsa nije uspela da zaustavi kvoterbeka Nju Ingland Petriotsa Toma Brejdija u produžetku finala AFC defanzivni koordinator tima iz Misurija Bob Saton dobio je otkaz.

Čifsi su poraženi od Petriotsa 37:31 posle produžetka i niza preokreta, a pošto je napad odradio svoj posao, a odbrana ne u tom duelu, Saton je platio cenu. U finišu utakmice, Čifsi su dozvolili Petriotsima tri tačdauna, a Brejdiju i saigračima su dozvolili da tri puta iskoriste treći pokušaj za deset jardi u produžetku na putu do tačdauna za trijumf. Satonova odbrana je na toj utakmici dozvolila timu iz Bostona da pređe 524 jarda – 348 pasom i 176 trčanjem i skor od 13 uspešnih trećih daunova iz 19 pokušaja, uz nijedan sek.

Bob je dobar trener i divna osoba. Imao je ključnu ulogu u uspesima našeg tima u poslednjih šest sezona. Rekao sam ranije da je promena dobra stvar za obe strane, a verujem da je takav slučaj i za Čifse i Boba. Ovo nije bila laka odluka, ali je u interesu Čifsa„, rekao je prvi trener Čifsa Endi Rid.

Saton je stigao u Čifse kada ih je Rid preuzeo 2013. godine, a prethodni je proveo 13 sezona u Njujork Džetsima, gde je bio trener lajnbekera, pomoćni trener defanzivnog koordinatora i asistent prvog trenera.

Uprkos problemima koje su Čifsi imali u odbrani u poslednje dve sezone, Rid je često stajao na strani Satona. Ove sezone, njegov tim je dozvoljavao protivnicima 405,5 jardi po utakmici u regularnoj sezoni, što je drugi najlošiji rezultat odbrane u NFL, i 26,3 poena po utakmici, po čemu je deveti najlošiji.