Uvodi se čelendž u NFL?

NFL 30. jan. 201918:27 > 18:29
Podeli:
Chris Graythen/Getty Images

Nacionalna fudbalska liga razmatra mogućnost da trenerima omogući da ulože čelendž na odluku sudija, ali bi njihovi timovi bili kažnjeni ukoliko se pokaže da su pogrešili, prenosi ESPN.

Ukoliko se video analizom ustanovi da čelendž nije bio opravdan, tim čiji ga je trener tražio bi bio kažnjen ili bi mu isteklo vreme za napad. Dodaje se da bi upravo zbog potencijalne kazne u slučaju neopravdanog čelendža treneri to pravo čuvali za očigledne situacije.

Takva mogućnost bi dozvolila treneru Nju Orleans Sejntsa Šonu Pejtonu da uloži čelendž na meču sa Los Anđeles Remsima u finalu konferencije, kada je viđena očigledna sudijska greška na trećem pokušaju njegovog tima. Iz NFL su priznali da je sudija trebalo da dosudi kaznu za Remse zbog ometanja dodavanja ili kontakta kacigom o kacigu.

Sejntsi su tom prilikom morali da se zadovolje fild golom, umesto da nastave napad koji bi ih doveo do potencijalnog tačdauna. Zbog toga su Remsi dobili šansu da izjednače, a zatim prođu u Superboul u produžetku.

ESPN prenosi i da su izvori u ligi istakli da je Takmičarska komisija najverovatnije prihvatiti predlog tog pravila između dve sezone i da je konkretno taj predlog dobio veliku podršku.