"Idemo unazad, i dalje ću klečati tokom himne"

NFL 29. jul. 201921:00 > 21:06
Podeli:
Thearon W. Henderson/Getty Images

Sejfti Karolina Pantersa Erik Rid, prvi NFL igrač koji je kleknuo u znak protesta tokom intoniranja himne SAD posle Kolina Kpernika, izjavio je da će nastaviti sa tom praksom u nastupajućoj NFL sezoni.

Rid je bizak prijatelj Kapernika i smatra da se nije mnogo promenilo od 2017. godine kada je protest krenuo kako bi skrenuo pažnju na rasnu i društvenu nepravdu.

Povezano

Kada dođe dan u kojem budem osećao kao da se radi na otklanjanju problema u društvu, kada budem mislio da se ljudi više ne diskriminišu ili ubijaju zbog saobraćajnih prekršaja, tada ću odlučiti da je vreme da prestanem sa protestom. Do sada nešto tako nisam video“, rekao je Erik Rid.

Imam osećaj da idemo unazad. Čovek bi rekao da će se neke stvari popraviti, da će komšije voleti jedni druge. Ja učim istoriju – ona se ne ponavlja identično, već u drugom odelu“, izjavio je sejfti Pantersa.

U maju 2018. godine Rid je optužio ligu da se udružila u nameri da mu ne dopusti da nastupa u NFL zbog političkih stavova. Rid je ipak potpisao ugovor sa Pantersima, dok Kapernik, koji je i lice protesta, i dalje nema klub.

Rid, koji ima 27 godina i bio je 18. pik prve runde NFL drafta 2013. gpodine, po potpisivanju novog ugovora sa Pantersima je nastavio da kleči, a vlasnik tima Dejvid Teper izjavio je da „nije smak sveta“ što momak iz Baton Ruža protestuje.