Budućnost NFL je već počela vol. 3

Blog ostalo 15. apr. 202017:00 > 22:47
Podeli:
Todd Olszewski/Getty Images

Pre samog drafta, aprila te 2019. godine, sve oči javnosti u NFL bile su uprte u odlazak najboljeg hvatača lige Antonija Brauna iz redova Pitsburga u Okland Rejderse.

I ne samo to, takva tektonska promena tresla je celu ligu sve do pred sam start sezone, kada je bilo jasno da AB nikada neće ni zaigrati za Rejderse…

Povezano

Ali, ovo nije priča o Antoniju, već o jednom drugom Braunu i to kakve li ironije sudbine, njegovom mnogo mlađem rođaku, koji se nadao da bi mogao biti izabran u prvoj rundi drafta. Pa čak iako je kasnije na tom istom draftu izabran od strane Baltimora sa 25. pozicije i bio prvi hvatač koji je te noći u Tenesiju uopšte bio biran (posle njega jedino je još Nkil Heri izabran u prvoj rundi sa 32. pozicije od strane Nju Inglanda), sve je nekako bilo u senci već pomenutog slavnog rođaka, koji je bio tema svih vesti gotovo od marta do septembra, a i dugo posle toga.

Vratimo se Markisu, poznatijem još kao ’Holivud’ (Hollywood) Braun jer ovo je prava priča o jednom od najpotcenjenijih igrača koji su se pojavili u skorijoj prošlosti.

Još kada se rodio, njegova majka ga je nazvala njenim “čudom od deteta”. Braun je bio prevremeno rođena beba (rodio se dve nedelje pre termina) i bio toliko sićušan da je morao ostati u bolnici nekoliko nedelja po rođenju. Odrastao je uz majku i stariju sestru i kao i svi dečaci iz kraja u Holivudu u kome je odrastao, maštao da igra američki fudbal. Međutim, njegova sićušna konstitucija, pažnju svih trenera uvek je odvaličala prema drugim, krupnijim dečacima.

Todd Olszewski/Getty Images

Međutim, Markis se oduvek izdvajao po nečemu – bila je to neverovatna brzina i spretnost koju je posedovao. Zanimljivo je da je kao klinac u tim prvim danima igrao u popularnoj “Pop Vorner” ligi države Florida i to u isto vreme sa današnjim saigračem iz Rejvensa Lamarom Džeksonom. Tada se ipak još nisu poznavali jer su nastupali za različite timove, ne sluteći da će ih sudbina ponovo spojiti nekoliko godina kasnije. 

U srednjoj školi, uporedo sa fudbalom, Markis se takmičio i u atletskom timu svoje škole i to nastupajući u sprinterskim disciplinama. Već tada se videlo da ovaj momak iako i dalje vrlo sićušne konstitucije, poseduje nešto specijalno. Sa 17 godina je 100 metara trčao za 11.53 sekundi, što je bilo drugo vreme u tom uzrastu u čitavoj državi. Već sledeće godine popravio je ovaj rezultat na 11,05. sekundi… Međutim, mladog Brauna je zanimao isključivo američki fudbal, ali kada je došlo vreme za koledž, nijedan od univerziteta iz Divizije 1 mu nije ponudio školarinu. Zato je tu sezonu 2016. morao da igra za lokalni Kenjon univerzitet, ali bez školarine  jer koledži na tom nivou nemaju fudbalske programe sa njom. Zbog toga je bio prinuđen da tokom cele te godine radi u lokalnom zabavnom parku, kako bi preživeo. Ali, nije odustajao. 

Trudio se i igrao koliko je mogao. A igrao je zapravo sjajno. Još danas se prepričavaju njegova hvatanja i vraćanja kikova. I čudo se dogodilo. Bez obzira na i dalje sićušnu konstituciju (visina 1,75 m i težina 75 kg), stigli su pozivi od čak pet velikih koledža, a on je bez dvoumljenja izabrao najjači od njih i tako završio na Oklahoma univerzitetu. A tamo je svoju završnu sezonu na koledžu kao kvoterbek igrao “strašni” Bejker Mejfild, velika zvezda i budući prvi pik na draftu. Međutim, samo su izgleda u Oklahomi znali, kakvo čudo su imali u svojim rukama. 

Todd Olszewski/Getty Images

Kako je sezona počela, Markis Braun je odmah počeo da pravi čuda na terenu – sigurna hvatanja i brzina kojom je uzmicao naletima protivničkih defanzivaca, ostavljala je sve u čudu. Svi su se pitali: Ko je ovaj momak? I baš tada je dobio taj zvučni nadimak:’Hollywood’! Te sezone je odigrao svih 13 utakmica, iako je samo na osam bio starter, ali to mu nije smetalo da bude najbolji hvatač u timu sa 1.095 jardi i sedam uhvaćenih tačdaunova. Ostaće upamćena utakmica protiv Oklahoma Stejta, na kojoj je uhvatio 265 jardi. Te godine Oklahoma je stigla do Rouz Boula. 

Već sledeće godine, odlaskom Bejkera Mejfilda, na mesto kvoterbeka došao je Kajler Marej, ispostaviće se takođe prvi pik na sledećem Draftu. U tandemu sa njim, a i iskusniji za jednu godinu igranja na najvišem koledž nivou, Holivud je još više briljirao i tu godinu završio sa učinkom od 1.318 jardi i 10 uhvaćenih tačdaunova, pomogavši da tim zaigra u Oranž Boulu. Povreda na kraju te sezone nije umanjila ono što su svi već tada znali, da će ovaj davno otpisani momak biti meta mnogih timova u NFL po okončanju koledž karijere. A do nje je došlo ranije nego što se očekivalo jer se Braun odlučio da ne odigra poslednju godinu na koledžu već da se prijavi na draft 2019. godine.

I tako je i bilo. Ipak, iako vrlo važna, ta pozicija hvatača, uvek je bila tema velikih polemika, ali jedno je sigurno, bez obzira na klasu i vrednost, oni se ipak biraju nešto kasnije na draftu i timovi nekako uvek kalkulišu i prve izbore ipak troše na neke druge pozicije u timu. Ipak, kada je u Tenesiju tog 25. aprila na red za izbor došla ekipa Baltimora, njihov novi generalni menadžer nije oklevao. Za svoj prvi izbor u karijeri na draftu, odlučio se upravo za Markisa Brauna jer je timu očajnički bio potreban neko na toj poziciji i neko ko će pomoći mladom  raninbeku… Oprostite, kvoterbeku Lamaru Džeksonu da pokaže da trčanje nije jedino što ovaj ekstra talentovani momak ume.

Todd Olszewski/Getty Images

Sve posle toga je sada već istorija… Baltimor je prošlu sezonu završio kao najbolji tim u čitavoj ligi, sa čak 14 pobeda i startnom pozicijom u plej-ofu AFC. A jedan od veoma zaslužnih bio je upravo Holivud Braun. Počelo je kao u najlepšem snu jer su na otvaranju sezone pregaženi Majami Dolfinsi, a u svom debitantskom meču u NFL Braun je imao četoiri hvatanja za 147 jardi i dva tačdauna, iako je igrao u samo 14 snepova. Protiv Kardinalsa u drugom kolu imao je novih pet hvatanja za 87 jardi u meču gde se ponovo sreo sa saigračem iz Oklahome Kajlerom Marejom. Rejvensi su i ovde ostvarili pobedu i najavili nešto što ni najveći optimisti među njima nisu slutili. Tim je mleo protivnike redom, a Holivud je nakon što je propustio šesto i sedmo kolo zbog povrede vratio u tim sa sjajnim partijama. U 12. kolu u meču u kome je pregažen tim LA Remsa, ponovo je uhvatio dva tačdauna na jednom meču, a to je bio Monday Night Football. Sezonu je završio kao drugi hvatač u timu, iza tajt enda Marka Endrjuza, sa učinkom od 46 hvatanja za 584 jarde i sedam tačdaunova. U svom plej-of debiju, koji su Rejvensi, nažalost, izgubili od Tenesija, bio je najbolji hvatač u oba tima sa sedam hvatanja za 126 jardi.

I tako, ispostavilo se da je Antonio Braun u sezoni koja je trebalo da bude njegova na kraju odigrao samo onu jednu utakmicu za Patriotse i uhvatio jedan tačdaun koji mu je bacio Tom Brejdi, ali da je nakon silnih “gluposti” van terena možda i okončao karijeru. Ali i pored svega, kao da i nije previše nedostajao jer tu je sada jedan novi Braun i to Holivud Braun, kao i plejada mladih hvatača, koji su najavili da je budućnost NFL već počela…