NFL draft 2020: Najbolji defanzivci

Podeli:
Andy Lyons/Getty Images

U noći između četvrtka i petka, dva sata nakon ponoći na Sport Klubu 1 možete da pratite ovogodišnji NFL draft u direktnom prenosu.

Kako će kolege iz Sjedinjenih Država organizovati prvi virtuelni draft saznaćemo zajedno, ono što je sigurno jeste da će mladi igrači sa porodicama kod kuće željno iščekivati pozive. Neće biti odela šivenih po meri, neće biti teatralnih izlazaka uz novokomponovane hitove, neće biti momaka koji će ostati u sali jer niko nije prozvao njihovo ime, ali kao i svake godine biće mnogo uzbuđenja i zabave jer je ovo znak da počinje nova NFL sezona.

Povezano

Kad god da krenu pripreme i kako god nije važno dokle god imamo o čemu da pričamo, a odabir mladih igrača će nam reći nešto i o preostalim slobodnim agentima. Bar se nadamo da će biti tako. Dok nema sporta radujemo se draftu, pa i u ovom obliku, a verovatno se raduje i komesar lige Rodžer Gudel jer neće biti u pratnji harmonije zvužduka vernih NFL fanova. Pre samog drafta takođe na našim kanalima možete pogledati i podkast koji će biti uvertira ovog događaja jer ćemo govoriti o potrebama timova i prelaznom roku koji je bio više nego zanimljiv.

Kao i svake godine kratku analizu najboljih defanzivnih igrača koji dolaze sa koledža i za koje verujem da će biti izabrani u prvoj rundi drafta možete pročitati u nastavku teksta, dok ofanzivce ostavljamo za četvrtak. Posle dužeg vremena očekujemo ofanzivni draft ove godine.

Bryan M. Bennett/Getty Images

Ajzea Simons LB/S, Klemson
(Kombajn/40 jardi 4.39/odraz 99cm)

Simons je igrač koji je na koledžu igrao na pet pozicija, oprobao se kao spoljašnji i unutrašnji lajnbeker, kao fri i strong sejfti, ali i kao slot kornerbek. Visok 193cm i težak 108 kilograma, poseduje neverovatnu agilnost i brzinu za svoju konstituciju. Simons može da bude rešenje za tajt endove koji su sve veće atlete u NFL, ali i podrška saigračima na sredini terena. Nije karakterističan igrač za jednu poziciju ili zadatak, sistem koji bude znao da iskoristi njegovu igračku raznovrsnost može da bude bogato nagrađen. Mnogi nisu znali ni šta će Tajran Metju igrati u NFL, godinama je među najboljim defanzivnim bekovima, a prethodne sezone je ozbiljno doprineo osvajanju Lombardija za Čifse.

Čejs Jang DE, Ohajo Stejt
(Kombajn/nije učestvovao)

196cm visok i 120 kilograma težak, ovaj defanzivni igrač je u očima mnogih skauta najbolji i najspremniji da se oproba na višem nivou. Da Džo Burou nije odigrao savršenu sezonu i da ovaj draft ne vapi za kvoterbekovima verovatno bi bio i prvi pik, ali treba reći da timovi koji biraju nakon pete pozicije nisu ni kontaktirali ovog momka jer su svesni da neće biti dostupan tada. Bez obzira što je propustio dve utakmice zbog suspenzije prošle godine pokupio je većinu defanzivnih nagrada. 16,5 sekova, šest isforsiranih famblova, 21 obaranje za gubitak jardi, Jang je upravo ono o čemu sanjaju defanzivni koordinatori. Njegov napredak od 2018.godine je bio značajan, a s obzirom na to da svaki pokret deluje fluidno, da je eksplozivan i agilan, mogao bi da postane još opasniji u kratkom vremenskom periodu.

Joe Robbins/Getty Images

Džef Okuda CB, Ohajo Stejt
(Kombajn/40 jardi 4.48/benč 11 ponavljanja/odraz 104cm)

Mnogi veruju da je Okuda prvi kornerbek koji će biti izabran na draftu, verovatno od strane Detroit Lajnsa koji su raskrstili sa Darijusom Slejem, jednim od najsigurnijih defanzivnih bekova u ligi. Okuda je veliki potencijal, kao i pomenuti Slej, može mnogo da napreduje jer je inteligentan, instinktivan, talentovan i željan dokazivanja, tako da je prava investicija za franšize kojima je kornerbek preko potreban. Poseduje visinu, raspon ruku i brzinu koju želite za startnog kornerbeka. Retko je dozvoljavao veliku jardažu hvatačima, obično reaguje pravovremeno na loptu, igrao je i u defanzivnoj zonskoj šemi i u odbrani na čoveka, dobar je obarač.

Derik Braun DT, Oburn
(Kombajn/40 jardi 5.16/benč 28 ponavljanja/odraz 70cm)

Iako 196 visok i 144 kilograma težak ovaj mladić je pokazao ozbiljnu pokretljivost za svoju konstituciju što će se sigurno svideti defanzivnim koordinatorima i skautima. Zaustavljanje trčanja i akcija u bekfildu iza linije skrimidža su uglavnom delo defanzivnih linijaša, pa je svake godine potražnja sve veća na draftu. Braun je imao 12,5 obaranja za gubitak jardi prethodne godine, po četiri seka i odbranjena dodavanja, kao i dva isforsirana fambla i definitivno je neko na koga će ofanzivni linijaši morati da obrate pažnju od prvog dana. Eksplozivan nakon prvog pomeranja lopte, instiktivan kad je u remećenje trčanja u pitanju, zna i da koristi sirovu snagu kad treba proći kroz sredinu ofanzivne linije.

Brian Bahr/Getty Images

Kenet Marej LB, Oklahoma
(Kombajn/40 jardi 4.52/benč 21 ponavljanje/odraz 97cm)

Ako govorimo o zalaganju i motoru koji non-stop radi, onda govorimo o ovom momku. Ako ste gledali Oklahomu niste morali da razmišljate dva puta da li je Kenet Marej bio na obaranju ili u blizini jer je gotovo uvek tu kada je akcija u toku, kako mi komentatori volimo da kažemo: „Svuda je na terenu“.  Njegova radna etika i želja koja proizilazi iz životne priče su nešto što će sigurno doprineti da i u NFL postane lider. Odigrao je sve utakmice za svoj univerzitet u poslednje dve sezone, imao je trocifren broj obaranja u obe kampanje, dvocifren broj kada su u pitanju obaranja za gubitak jardi, kao i po četiri seka, naravno kao i svi momci o kojima ću pisati nagrađen nakon poslednje sezone za svoje doprinose. Ono što su utakmice pokazale jeste da ponekad zna da izgori od želje i da izabere atraktivno obaranje pre sigurnog, ali sa pravim trenerom u pravom sistemu, za početak u ulozi spoljašnjeg lajnbekera ovaj momak može mnogo da napreduje i ponudi.

Si Džej Henderson CB, Florida
(Kombajn/40 jardi 4.39/benč 20 ponavljanja/odraz 95cm)

Skauti veruju da je Henderson već profesionalac bez odigranog snepa u NFL, njegove tranzicije iz bekpedal kretanja u sprint su fluidne, gotovo savršene, poseduje brzinu da parira bilo kome kao startni kornerbek i strpljiv je kada napada loptu, čeka do poslednjeg trenutka. Na Floridi je često učestvovao u blic akcijama gde je bio više nego uspešan. Jedine zamerke jesu za obaranja 1 na 1 na velikom prostoru, zbog čega je verovatno Okuda izbio u prvi plan.

Kevin C. Cox/Getty Images

Patrik Kvin LB, LSU
(Kombajn/40 jardi 4.5/benč 18 ponavljanja/odraz 89cm)

LSU je poslednjih godina poznat kao rasadnik talenta na poziciji lajnbekera, Devin Vajt, Dion Džons i Kvon Aleksander su se pobrinuli da na defanzivce sa ove pozicije gledamo s poštovanjem, pa tako svi skauti poštuju talenat Patrika Kvina. Što se LSU tiče u prvom planu na ovogodišnjem draftu je naravno Burou, ali treba reći da je Kvin igrao samo godinu dana kao starter, a da se to ne primećuje kada se analiziraju utakmice, naročito u pohodu na titulu nacionalnog šampiona u tim poslednjim mečevima protiv Džordžije, Oklahome i Klemsona. Neiskustvo bi moglo da bude razlog nekih početničkih grešaka, ali sve se to da ispraviti vremenom.

KejLevan Čejson LB/DE, LSU
(Kombajn/nije učestvovao)

Čejson je veliki potencijal što je dokazao sjajnim partijama koje je pružao poslednje sezone u dresu LSU. Propustio je jednu godinu na koledžu zbog povrede prednjih ukrštenih ligamenata, ali ne verujem da će iko sumnjati u njegove fizičke predispozicije nakon osvojenog NCAA šampionata. Čejson nema veliki broj sekova, ali treba reći da često igra u kavridžu, da prati hvatače, trkače, kao i da uspešno učestvuje u zaustavljenju igre po zemlji, na snimku se vidi da se dobro snalazi i kao lajnbeker i kao defanzivni end, tako da bi mogao da igra u obe defanzivne šeme (3-4 i 4-3). Manjak iskustva u ovom slučaju timovi bi trebalo da vide kao priliku da naprave i usavrše jedan nebrušeni dijamant, a mnogi skauti predviđaju da će ovaj momak biti izabran do polovine prve runde. 

Jacob Kupferman/Getty Images

Džejvon Kinlou DT, Južna Karolina
(Kombajn/nije učestvovao)

Bez obzira što nije učestvovao na Kombajnu mnogi timovi vide Džejvona Kinloua kao jednog od najboljih defanzivnih teklova ove draft klase. Konstitucija je tu, na snimcima se vide sjajni potezi, nagrada za Prvi tim Ol-Amerikan samo još pomaže da razmislite o tome da je ovaj momak potencijal pre produktivnosti. 35 obaranja i šest sekova za 12 utakmica nije baš statistika koja obara s nogu, ali sjajan prvi korak i snaga su njegovi aduti, uz malo rada i korekcije ovaj momak može da bude starter već u ruki sezoni.

Ksavijer Mekini S, Alabama
(Kombajn/40 jardi 4.63/benč 19 ponavljanja/odraz 91cm)

Kako kruže priče Mekini će verovatno biti prvi sejfti koga će odabrati na ovogodišnjem draftu. Brzina na 40 jardi će neke naterati da posumnjaju u mogućnosti ovog momka, ali preporučujem da pogledate duel Alabame sa LSU, gde je pokazao zašto zaslužuje da bude izabran u prvoj rundi Drafta. Sjajan obarač, dobra tehnika prilikom kontakta, voli da igra u boksu, često smo ga gledali na koledžu u blic akcijama i uspešnim intervencijama u bekfildu. Kavridž je nešto na čemu će morati da poradi kada postane profesionalac, ali nemojte me shvatiti pogrešno, kompletan sejfti je epitet koji su nakon koledža po mom mišljenju mogli da nose samo Ed Rid i Šon Tejlor.

Joe Robbins/Getty Images

Jitor Gros-Matos DE, Pen Stejt
(Kombajn/benč 20 ponavljanja/odraz 84cm)

U poslednje dve sezone Gros-Matos je imao 35 obaranja za gubitak jardi, skauti veruju da je jedan od igrača o kojima se ne priča mnogo na ovom draftu a koji svakako to zaslužuju. Teška životna priča koju je imao ovaj momak je gorivo za motor koji će raditi neprestano za tim koji mu pruži šansu. Gros-Matos je igrač za 4-3 defanzivnu šemu, ima duge ruke i ako nabaci koji kilogram mišića sa svojom eksplozivnošću na malom prostoru mogao bi da postane dominantniji defanzivni linijaš u ligi.

Zek Baun LB, Viskonsin
(Kombajn/40 jardi 4.65/benč 24 ponavljanja/odraz 83cm)

Zek Baun je u srednjoj školi igrao na poziciji kvoterbeka, nosio je loptu, ali je igrao i kao rezervni lajnbeker. Na koledžu je eksplodirao u seniorskoj sezoni gde je imao 19,5 obaranja za gubitak jardi, 12,5 sekova i 76 obaranja. Sjajan je kada startuje na liniji skrimidža, poseduje eksplozivnost, snagu, ali i agilnost na pod čudnim uglovima ostane u savršenom balansu što je zadavalo ozbiljne probleme ofanzivnim linijašima protiv kojih je igrao. Fluidan kada je u pitanju prelazak u kavridž, željan i agresivan kada pomaže da se zaustavi trčanje, ovaj momak može mnogo da napreduje a kreativan defanzivni koordinator ga može koristiti na više pozicija dok ne nabaci malo mišića.

Trevon Digs CB, Alabama
(Kombajn/nije učestvovao)

Defanzivac sa Alabame, to je postao standard poslednjih godina na draftu, naročito u prvoj rundi. Ako vam prezime ovog momka nije poznato pomoći ću, reč je o bratu Stefona Digsa – Trevonu. Atletske predispozicije su u genima braće Digs, to niko ne može da ospori, Trevon ima brz rad nogu, instinktivan je, napada loptu, dozvolio je mali broj kompletiranih dodavanja na koledžu. Postoje mišljenja da nije među najbržim igračima na svojoj poziciji i da često ume da pogreši kad brani vertikalne rute, ali u NFL će imati pomoć sejftija. Više je pres kornerbek, verujem da će treneri iskoristiti njegovu agresivnost. Mogao bi da igra i na poziciji sejftija ako uzmemo u obzir njegovu građu.