Tramp ga kritikuje, Bris ostaje pri svom izvinjenju

NFL 6. jun 202013:47 > 13:52
Podeli:
Mark Brown/Getty Images

Kvoterbek Nju Orleans Sejntsa Dru Bris u poruci predsedniku Sjedinjenih Država Donaldu Trampu rekao je da stoji uz svoje izvinjenje za raniji komentar o nepoštovanju zastave.

Bris je na taj način odgovorio na Trampov komentar da nije trebalo da promeni svoj stav po tom pitanju.

Povezano

Iskusni kvoterbek je ranije ove nedelje rekao da igrači ne bi trebalo da kleče tokom intoniranja himne, što je vid protesta koji je pokrenuo Kolin Kapernik pre četiri godine zbog rasne nejednakosti. Taj problem se našao u centru pažnje u poslednjih desetak dana, posle smrti Džordža Flojda, nenaoružanog tamnoputog čoveka, koji podlegao povredama zbog policijske brutalnosti. Bris je tada ponovio svoj stav od ranije, ali se posle reakcija brojnih igrača tamne puti izvinio i tom prilikom istakao da želi da bude saveznik crnačke zajednice u borbi za rasnu jednakost i socijalnu pravdu.

Kroz razgovore sa prijateljima, saigračima i vođama zajednice shvatam da to nije pitanje američke zastave, niti je ikada bilo. Više ne možemo da koristimo zastavu da bismo odbijali ljude ili im odvlačili pažnju od pravih pitanja sa kojima se suočavaju naše crnačke zajednice. To smo uradili 2017. godine, a nažalost ja sam to ponovo uradio svojim komentarima ove nedelje. Moramo da prestanemo da pričamo o zastavi i pažnju okrenemo ka pravim problemima sistemske rasne nepravde, ekonomskom ugnjetavanju, policijske brutalnosti i sudskoj i zatvorskoj nepravdi. U kritičnom trenutku smo u istoriji naše nacije! Ako ne sada, onda kada?“, napisao je Bris,Mi kao zajednica belaca moramo da saslušamo i naučimo nešto iz bola i stradanja naših crnačkih zajednica. Moramo da priznamo da postoje problemi, da pronađemo rešenje i krenemo u akciju. Crnačke zajednice to ne mogu same. To moramo svi mi“.

https://www.instagram.com/p/CBE4y_9Hj2S/

Bris je poruku objavio šest sati pošto je Tramp prokomentarisao da nije trebalo da povuče svoju prvobitnu izjavu o poštovanju američke zastave, u kojem je poručio: „Ne klečanju“.

U petak je, takođe, komesar NFL Rodžer Gudel priznao da je liga pogrešila u tome kako je reagovala na ogorčenje igrača zbog policijske brutalnosti i problema rasne jednakosti u poslednjih nekoliko godina.