NFL navršio prvih 100 godina

NFL 17. sep. 202016:12 > 16:24
Podeli:
Adam Glanzman/Getty Images

Jedno od najatraktivnijih sportskih takmičenja je NFL šampionat, a krovna igra koja je afirmisala ovaj sport u SAD navršava ravno vek postojanja.

Notre Dame University/Getty Images

Nije slučajnost što će se noćas igrati u okviru Thursday Night Football upravo utakmica Klivlend – Sinsinati, jer upravo je u Ohaju, državi iz koje su oba ova kluba, 15 entuzijasta osnovalo ovo što danas znamo kao NFL. Od tada ova organizacija je organizovala državne šampionate, njih 100 do sada (ovaj aktuelni je 101.), ali je prolazila kroz razne faze.

Samo u jednoj deceniji NFL nije bio ekskluzivni organizator nadmetanja za naziv najboljeg, pošto je od 1960. do 1970. paralelno to radila i AFL (Američka fudbalska liga) koja je na vrhuncu okupljala 10 timova. To su bili između ostalih Kanzas Siti Čifsi, Ouklend Rejdersi, Njujork Džetsi, Boston (Nju Ingland) Petriotsi, Majami Dolfinsi itd. Ipak, 1970. spajaju se dve lige u jedinstvenu NFL ligu i time ova organizacija ulazi u potpuno novu eru – Superboul eru.

Danas je NFL jedno od najpopularnijih, najatraktivnijih, najbogatijih takmičenja, kroz koje je prošlo više od 25.000 igrača. Prvi vek bio je veoma živopisan, a kakav li će tek biti sledeći…