Čifsi brane Lombardijev trofej u Tampi!

NFL 25. jan. 20214:04 > 4:1714 komentara
Podeli:
Patric Mahoms
Jamie Squire/Getty Images

Kanzas Siti Čifsi igraće u 55. Superboulu, pošto su osvojili Američku fudbalsku konferenciju drugu godinu zaredom trijumfom nad Bafalo Bilsima rezultatom 38:24.

Čifsi će se u borbi za Lombardijev trofej sastati sa Tampa Bej Bakanirsima, koji su u finalu Nacionalne fudbalske konferencije bili bolji od Grin Bej Pekersa 31:26.

Put do Superboula LV

Na taj način, Čifsi će se boriti za odbranu titule osvojene prošle godine pobedom nad San Francisko 49ersima. U slučaju da uspeju u tome izabranici Endija Rida će postati prva franšiza koja je osvojila dva Lombardijeva trofeja zaredom posle Nju Ingland Petriotsa koji su to učinili 2004. i 2005. Takođe, za Čifse će ulog biti treća titula, a prva je osvojena pola veka pre poslednje.

Superboul LV na programu je 7. februara u Tampi, a moći ćete da ga pratite ekskluzivno na Sport Klubu.

Aktuelnim šampiona je u duelu sa Bilsima bilo potrebno malo vremena da se razigraju, a dok se to nije desilo gosti su došli do vođstva 9:0. Ipak, kada je Patrik Mahoms proradio, nije se zaustavljao, čemu u prilog idu tri tačdauna bez odgovora Bilsa, koji jednostavno nisu koristili svoje prilike. Dva puta su stizali do crvene zone, ali su se zadovoljavali fild golovima, dok su Čifsi svoja dva tačdauna postigli za oko dva minuta.

Dva tačdauna Kelsija u drugom poluvremenu rešila su utakmicu, posle njih je prednost Čifsa bila 23 poena na sedam minuta do kraja. Bilsi jesu do kraja meča izgledali bolje u napadu, ali nisu ublažili poraz koliko su mogli.

Čifse je do trijumfa predvodio Mahoms sa 29 pasova iz 38 pokušaja za 325 jardi i tri tačdauna. Istakao se i Trevis Kelsi sa dva tačdauna, dok su po jedan postigli Mekol Hardman, Klajd Edvards-Iler i Derel Vilijams.

Na drugoj strani, Džoš Alen je imao 28 kompletiranih dodavanja iz 48 pokušaja za 287 jardi i dva tačdauna, uz jedan presečen pas. Po jedan tačdaun za Bilse postigli su Doson Noks i Ajzea Mekenzi.

Tok utakmice:

Bilsi su prvi krenuli u napad, stigli su do fild gol zone, da bi Alen na trećem pokušaju za tri bacio nekompletan pas, ali su gosti svakako poveli pošto je Tajler Bas bio precizan za 3:0. Na drugoj strani prvi napad nije dugo trajao, na ključnom pokušaju Mahoms je bacio nekompletan pas, da bi usledili novi problemi i za Bilse. Posle seka su na trećem pokušaju morali da pređu 23 jarda, što nisu uspeli, a posle ispucavanja odbrambenom igraču Čifsa ispala je lopta, pa su gosti dobili priliku da krenu u napad na jard od endzone. To nije predstavljalo težak posao za Alena, koji je pronašao Dosona Noksa iz prvog pokušaja za vođstvo 9:0, pošto je pokušaj za fild gol završen udarcem lopte o stativu.

Čifsi su svoj naredni napad započeli u prvoj četvrtini, a završili su ga u prvom minutu druge, pošto je Kelsi doveo domaći tim do endzone, a Hardman ga uveo u nju. Uz uspešan fild gol, aktuelni osvajači Lombardijevog trofeja su smanjili na 9:7, a potom je njihova odbrana uspela da zaustavi napad Bilsa. Potom je ponovo kombinacija Mahomsa i Kelsija sjajno funkcionisala, a kada je došlo vreme za prvi pokušaj za gol Vilijams je bio uspešan, a Harison Batker je Čifsima doneo 14:9.

Bilsi nisu iskoristili ni naredni napad, a Čifsi su nastavili tamo gde su stali kod svog prethodnog, a krunisali su ga novim tačdaunom koji je postigao Edvards-Iler. Odbrana domaćeg tima je odlično gradila hvatače koje je Alen želeo da cilja, a činilo se da je Jeldon glavna opcija u tim trenucima. Međutim, Bilsi su zaustavljeni na tri jarda od endzone i morali su da se zadovolje fild golom kojim su smanjili na 21:12 pred odlazak na pauzu.

Čifsi su posle pauze postepeno i strpljivo napredovali, ali je odbrana Bilsa uspela da ih zaustavi dovoljno da ne stignu do endzone, pa je na teren izašao Batker koji je bio siguran za 24:12. Na drugoj strani su proradila dugačka dodavanja, pa su praktično u dva poteza Bilsi stigli blizu crvene zone, ali su pogrešnim startom vraćeni nazad, čime su sebi zakomplikovali posao. Ipak, nedozvoljenim držanjem odbrana Čifsa im je omogućila pomeranje za pet jardi, nije im mnogo vremena bilo potrebno da se vrate u crvenu zonu, ali je domaći tim potpuno pročitao Alena, pa su Bilsi morali da se zadovolje fild golom i smanjenjem razlike na devet poena (24:15).

Naredni napad Čifsa obeležio je slalom Hila dug oko 60 jardi, pre nego što ga je odbrana Bilsa zaustavila pred samom endzonom, a Kelsi se postarao da sve to bude krunisano novim tačdaunom. Uz fild gol prednost branioca titule porasla je na 16 razlike (31:15), a Bilsi su na drugoj strani više rizikovali, pa su se tako odlučili za četvrti pokušaj na početku poslednjeg perioda, ali nisu daleko dogurali pošto je nedugo zatim Alen bacio presečen pas. Čifsi su tako krenuli u novi napad, koji je krunisan novim tačdaunom Kelsija za 38:15, čime su rešene sve dileme oko toga ko će biti drugi učesnik Superboula, ako ih je i bilo.

Do kraja utakmice, Bilsi su konačno postigli drugi tačdaun preko Mekenzija, potom su uspeli da vrate onsajd kik, a izbila je čak i tuča na terenu, posle kojeg su pogodili fild gol i prišli na 38:24. Čifsi su imali šansu da pobedu učine još ubedljivijom, ali su odradili ’kneel down’ kada je ostalo manje od dva minuta do kraja.

Komentari

Vaš komentar