Čifsi preživeli bez Mahomsa i otišli u finale AFC

NFL 18. jan. 20210:29 > 0:316 komentara
Podeli:
Čed Heni
REUTERS/Jay Biggerstaff

Kanzas Siti Čifsi drugi su finalisti Američke fudbalske konferencije, pošto su u divizijskoj rundi NFL plej-ofa savladali Klivlend Braunse 22:17 iako su veći deo drugog poluvremena igrali bez Patrika Mahomsa.

Prvi kvoterbek šampiona povredio se prilikom jednog trčanja i nije se zbog protokola oko potencijalnog potresa mozga vraćao na teren. Srećom po Čifse u trenutku njegovog izlaska bilo je 19:3 za Čifse, pa se ispostavilo da je to ipak bila prevelika razlika za Braunse.

Međutim, gosti iz Klivlenda su uspeli da delimično iskoriste odsustvo najvažnijeg igrača Čifsa i smanje na 22:17 i čak dođu u priliku da povedu. Međutim, odbrana domaćih sjajno je intervenisala na četiri minuta do kraja, ostavila Braunse na četvrtom pokušaju za devet jardi. Za razliku od nekoliko prethodnih situacija ovog puta Kevin Stefanski nije hteo da rizikuje, pošto se njegova ekipa nalazila duboko na svojoj polovini, pa ju je ispucao.

Nadali su se gosti da iskusni Čed Heni, kome je ovo bio prvi plej-of duel, neće uspeti da zadrži napad na terenu do kraja utakmice. Međutim, momak koji je dobio šansu da vodi napad šampiona umesto Mahomsa upravo je to učinio i to u velikom stilu. Na trećem pokušaju za 14 jardi, posle isteka tehničko televizijskog tajm auta na dva minuta do kraja, uzeo je da trči i istrčao je gotovo do prvog dauna. Zafalili su mu inči, ali se Endi Rid odlučio da se igra i četvrti pokušaj. Bio je to ozbiljan rizik s obzirom da se lopta nalazila na polovini Čifsa, doduše blizu centra, ali u slučaju neuspeha Braunsi bi odatle krenuli. Međutim, Heni je sjajno proigrao Tajrika Hila, koji je osvojio nova četiri pokušaja i bilo je jasno da će lopta do kraja ostati u posedu Čifsa.

Heni je na kraju meč završio sa 66 prebačenih jardi uz intersepšn, ali i 13 istrčanih, ispostavilo se odlučujućih. Ipak, dok je igrao Patrik Mahoms je praktično rasturio Braunse sa 255 prebačenih jardi uz pas za tačdaun i 14 istrčanih jardi uz tačdaun. Tajrik Hil je imao 110, a Trevis Kelsi 109 uhvaćenih jardi uz hvatanje za tačdaun. Ipak, mora se pomenuti i sjajna rola odbrane Kanzas Siti Čifsa, koja je zaustavila Braunse na 112 istrčanih jardi, a zna se da je to najjači adut čete iz Ohaja. Čak su i u tom segmentu dominirali domaći pošto su istrčali 123 jarda. Bejker Mejfild je utakmicu završio sa 204 prebačena jarda uz po pas za tačdaun i intersepšn, a tačdaun je postigao i Karim Hant nekadašnji raning bek upravo Čifsa.

U finale AFC Kanzas Siti se plasirao treću godinu uzastopno a za sedam dana dočekaće Bafalo Bilse koji su tu prvi put od sezone 1993/94. kada su se i plasirali u superboul, četvrti put zaredom i pretrpeli četvrti uzastopni poraz.

Komentari

Vaš komentar