GOAT duel za Superboul pripao Brejdiju i Baksima!

NFL 25. jan. 20210:19 > 1:0051 komentara
Podeli:
Tom Brejdi
Dylan Buell/Getty Images

Tampa Bej Bakanirsi osvojili su titulu u Nacionalnoj fudbalskoj konferenciji i plasirali se na 55. Superboul pobedom nad Grin Bej Pekersima 31:26.

Za Bakse će to biti prvi Superboul posle 18 godina, kada su osvojili svoj jedini Lombardijev trofej pobedom nad Ouklend Rejdersima 48:21. Izabranici Brusa Arijansa će se za trofej boriti sa boljim iz duela između aktuelnih šampiona Kanzas Siti Čifsa i Bafalo Bilsa, i to na svom domaćem terenu, na stadionu „Rejmond Džejms“.

Bakanirsi će tako postati prvi tim koji će se za trofej u Superboulu boriti na svom stadionu, a tek peti u svojoj državi. Superboul LIV igra se 7. februara i moći ćete da ga pratite ekskluzivno na Sport Klubu.

Zvezda Baksa Tom Brejdi po 10. put u karijeri svoj tim je doveo do najvažnije utakmice u sezoni u NFL, a svih prethodnih devet puta to je učinio sa Nju Indland Petriotsima, sa kojima je šest puta osvajao Lombardijev trofej. U duelu sa Pekersima, Brejdi je pokazao dva lica, ali se ipak bolje pokazao nego njegov veliki rival na drugoj strani Aron Rodžers.

Bakanirsi su igrali praktično bez greške u prvom poluvremenu i na početku drugog, kada su vodili 28:10. Tada se domaći tim na „Lembo fildu“ probudio, Brejdi je počeo da greši, ali je odbrana gostiju odradila ključni posao jer Pekersi nisu uspeli da iskoriste dva presečena pasa, koja je oba izdejstvovao Džejr Aleksander. Iako su gosti te kikseve kaznili samo fild golom, zahvaljujući njemu su napravili ključnu razliku jer je Rodžers u ključnom trenutku ponovo zakazao i njegov tim je samo uspeo da smanji zaostatak, a pravu priliku da zaustavi Bakse u poslednja dva minuta Pekersi nisu ni imali.

Brejdi je utakmicu završio sa bačenih 280 jardi i 20 pasova iz 36 pokušaja, za tri tačdauna, uz tri presečena pasa. Među njegovim hvatačima istakao se Kris Godvin sa 110 jardi i pet hvatanja, a po tačdaun imali su Majk Evans, Skot Miler i Kameron Bejt, kao i Lenard Furnet među trkačima.

Na drugoj strani, Rodžers je imao 33 uspešna dodavanja iz 48 pokušaja, za tri tačdauna i jedan presečeni pas. Po tačdaun su postigli Markes Valdes-Skentling, Davante Adams i Robert Tonjan.

Tok utakmice:

Prvi napad je pripao Bakanirsima, koji su ga praktično bez većih problema iskoristili, a posle devet akcija za 66 jardi stigli su do tačdauna. Brejdi je sjajno pronašao Majka Evansa, koji je pretrčao desetak jardi, a zahvaljujući uspešnom fild golu Baksi su poveli 7:0. Evans je, inače, u tom napadu bio zaslužan za 42 jarda od 66.

Odbrana gostiju je potom vrlo brzo i veoma lako zaustavila Rodžersa, a kvoterbek Pekersa sekovan je na trećem pokušaju za devet jardi. Baksi su se zatim prvo izvukli u narednom napadu, da bi Tajler Džonson napravio veliku grešku. Brejdi ga je sjajno pronašao, lopta mu je išla pravo u ruke, ali je nije uhvatio, a u narednom pokušaju kvoterbek Baksa je sekovan.

Naredni napad Pekersa zaustavljen je krajem prve četvrtine, a kada je akcija nastavljena, posle trećeg pokušaja za tri jarda Rodžers je dugim dodavanjem naciljao Markeza Valdes-Sketlinga. Vajd risiver domaćina je vešto pobegao odbrambenom igraču koji ga je čuvao i postigao prvi tačdaun, da bi potom Grin Bej izjednačio na 7:7.

Hvatači Baksa su nastavili da ispuštaju lopte koje su morali da uhvate, takav slučaj je bio sa Krisom Godvinom, koji se vrlo brzo i iskupio za taj kiks, kada ga je na trećem pokušaju Brejdi sjajno pronašao dugim bacanjem. Odmah potom Lenard Furnet je napravio slalom kroz odbranu Pekersa za drugi tačdaun gostujućeg tima, koji je potom povećao prednost na 14:7.

Posle ispucavanja došlo je do tačbeka, pošto je lopta dotakla liniju, ali tek pošto su Pekersi uložili čelendž, pa su napad započeli sa linije od 25 jardi. Domaći tim se više koncentrisao na trčanje na koje odbrana Baksa nije imala odgovor sve dok Pekersi nisu došli nadomak endzone. Dva Rodžersova pokušaja su bila neuspešna, da bi na trećem pronašao Devontea Adamsa, ali je on nije sa obe noge bio na terenu, pa su Pekersi morali da se zadovolje fild golom, kojim su smanjili na 14:10.

Odbrana Pekersa je zatim odradila dobar posao i zaustavila je Brejdija, koji u tom napadu jeste imao nekoliko odličnih bacanja, ali kada je bilo najpotrebnije potpuno je zakazao. Domaći tim je imao nešto više od dva minuta za napad do kraja poluvremena, dobro je napredovao i trošio vreme, da bi Rodžers bio sekovan, a potom je bacio intersepštn. Do kraja poluvremena je ostalo 28 sekundi, Baksi su čak išli na četvrti pokušaj za tri, iskoristili su ga, a Brejdi je potom bacio pas od oko 40 jardi za Skota Milera, a uz uspešan fild gol na odmor su gosti otišli vođstvom 21:10.

Pekersi su nastavili sa greškama na početku drugog poluvremena, ovoga puta je Aron Džons imao fambl, a odbrana Baksa je omogućila Brejdiju da krene u napad nadomak endzone. Kvoterbek gostiju nije imao težak posao, napravio je fintu, a potom pronašao Kamerona Brejta za novi tačdaun, a potom i prednost 28:10. Napad Pekersa je konačno proradio, a Rodžers je pronašavši Roberta Tonjana sa desetak jardi za tačdaun ostavio svoj tim u igri (28:17).

Brejdi je u sledećem napadu gostiju napravio prvu veliku grešku na utakmici, pas koji je uputio Evansu je presečen. Bio je to prvi presečen pas za Brejdija na gostovanjima posle 393 pokušaja. Na drugoj strani, napad Pekersa je funkcionisao veoma dobro, Tonjan je postao nova omiljena Rodžersova meta, a postepenim napretkom domaćin je stigao blizu endzone. Ipak, tek iz trećeg pokušaja bacanjem Adamsu Grin Bej je smanjio na 28:23, a potom su išli na pretvaranje za dva poena, ali je ono bilo neuspešno jer je Sem Braun ispustio loptu.

Pred poslednju četvrtinu Baksi su imali pet poena prednosti i napad, ali je usledila nova greška Brejdija koji je bacio loptu previsoko za Evansa, a pravo Džejru Aleksanderu. Iako je dobio poklon svoje odbrane, Rodžers je svoj napad pomerio samo za pet jardi pre nego što je sekovan, čime je poništen prethodni presečen pas. Međutim, samo nekoliko trenutaka kasnije očajnički potez Brejdija pod pritiskom doveo je do novog presečenog pasa, a ponovo je na pravom mestu bio Aleksander.

Rodžers je sekovan na početku svog napada, koji nije uspeo da realizuje, pošto nije kompletirano nijedno njegovo dodavanje, pa je ponovo na teren izašao Brejdi. Iako je Rob Gronkovski doneo Baksima veliki napredak, nije bilo daljeg pomaka, ali su gosti zahvaljujući fild golu sa 46 jardi povećali prednost na 31:23. Pekersi su u napad krenuli sa 34 jarda od svoje endzone, a iako su brzo stigli do endzone nisu Rodžers je sve vreme tražio Adamsa, pa je domaći tim iznenađujuće nije pokušao da ide na četvrti pokušaj za gol i morao je da se zadovolji samo fild golom i smanjenjem razlike za 31:26. U poslednjem napadu Baksa, odbrana domaćeg tima je napravila dva prekršaja, čime su Pekersi ostali bez šanse za preokret.

Komentari

Vaš komentar