Iglsi preko osakaćenih 49ersa do Superboula

NFL 30. jan 20230:13
Džejlen Hurts
Tim Nwachukwu/Getty Images

Filadelfija Iglsi osvojili su titulu u Nacionalnoj fudbalskoj konferenciji pobedom nad San Francisko 49ersima rezultatom 31:7 i tako se plasirali na Superboul LVII.

Iglsi se tako vraćaju u borbu za Lombardijev trofej prvi put posle pet godina, kada su i jedini put stigli do trijumfa u Superboulu, pobedom nad Nju Ingland Petriotsima 41:33. Prethodno su dva puta poraženi u najvažnijoj utakmici sezone – 1981. i 2004. godine, od Oklend Rejdersa i Petriotsa. Pre nego što je ustanovljen Superbou, pošto je došlo do spajanja AFL i NFL, Iglsi su osvojili tri titule, i to 1948, 1949. i 1960. godine.

Ovogodišnji Superboul zakazan je za 12. februar u Glendejlu, u Arizoni, i moći ćete da ga pratite ekskluzivno na Sport Klubu. Iglsi će se tada sastati sa pobednikom duela između Kanzas Siti Čifsa i Sinsinati Bengalsa.

Filadelfija je kao prvoplasirani tim u NFC ušla u plej-of, a taj epitet je opravdala plasmanom u najvažniju utakmicu sezone. Najnersi su joj otpor pružili tek nešto duže od jedne četvrtine, kada su ostali bez napada time što su zbog povreda ostali bez glavnog kvoterbeka Broka Purdija, kao i njegove prve zamene Džoša Džonsona. Iako se Purdi vratio na teren posle izlaska Džonsona iz igre, tim iz Kalifornije je morao da se osloni na igru trčanjem, ali ona nije funkcionisala.

Na drugoj strani, Džejlen Hurts je imao 15 uspešnih pasova iz 25 pokušaja za 121 jard, a takođe je istrčao jedan tačdaun. Na taj način, Hurts je došao do 15. tačdauna trčanjem, čime je postavio novi rekord za kvoterbekove u jednoj sezoni.

Ono što je zanimljivo je da su Iglsi sva četiri tačdauna postigli trčanjem, iako je odbrana 49ersa veoma dobra u branjenju takve igre. Majls Senders se istakao sa dva tačdauna, a jedini preostali postigao je Boston Skot, dok je jedini na drugoj strani bio delo Kristijana Mekefrija, koji je u samom finišu preuzeo ulogu kvoterbeka, ali bez uspeha.

Gosti iz Kalifornije su bez svog startnog kvoterbeka na ovoj utakmici ostali posle 10 minuta igre, u trenutku kada su Iglsi vodili posle prvog tačdauna Sendersa. Mekefri je vodio 49erse do izjednačenja u drugoj četvrtini, da bi domaći tim potom preuzeo potpunu kontrolu i do odlaska na poluvreme imao je dva tačdauna prednosti. Sve dileme razrešene su u trećem periodu posle tačdauna Hurtsa, kada je San Francisko ostao i bez Džonsona, a konačan rezultat postavio je Džejk Eliot fild golom pet minuta pre kraja utakmice.