Brejdi je neuništiv: Tampa Bej pobedio u Superboulu LV

NFL 8. feb. 20214:10 > 4:1652 komentara
Podeli:
Tom Brejdi Rob Gronkovski
REUTERS/Brian Snyder

U 55. Superboulu Tampa Bej Bakanirsi predvođeni Tomom Brejdijem došli su do pobede nad prošlogodišnjim šampionom Kanzas Siti Čifsima 31:9 i tako drugi put osvojili Lombardijev trofej.

Iako su Kanzas Siti Čifsi u ovaj meč ušli kao favoriti, ekipa Brusa Erijansa apsolutno zasluženo je došla do pobede. Gotovo bez greške odigrali su ovaj susret Tom Brejdi i kompanija, kako u napadu, tako i u odbrani. Sa druge strane Čifsi nisu bili ni bleda senka ekipe koja je u poslednje tri godine igrala fantastičan fudbal, a prvenstveno odbrana katastrofalnim kaznama, posebno u drugoj četvrtini kada su svojim glupostima poklonili 11 poena Bakanirsima, koji su zahvaljujući tome otišli na poluvreme sa ogromnih 21:6.

Ispostavilo se da je ta četvrtina odlučujuće uticala na dešavanja na terenu. Bakanirsi su igrali sa ogromnom količinom samopouzdanja. Posle sjajnih rola Antonija Brauna i Roba Gronkovskog koje je sjajno proigravao Brejdi, potpuno je proradio Leonard Fornet, koji je tačdaunom u trećoj četvrtini doneo 28:9. Usledio je intersepšn Patrika Mahomsa, koji je kažnjen sa nova tri poena domaćina.

Poslednju šansu za povratak Čifsi su propustili na početku četvrte četvrtine. Došli su do 12 jardi od end zone Bakanirsa, ali jako loše su izveli sva četiri pokušaja i nisu uspeli da dođu do poena, čime su i definitivno predali tron ekipi sa Floride.

Kod pobednika u prvom redu treba istaći Toma Brejdija koji je prebacio 201 jard uz tri pasa za tačdaun i samo sedam nekompletiranih pasova iz 28 pokušaja. Leonard Fornet je uz istrčan tačdaun osvojio 129 jardi iz skrimidža, dok je Rob Gronkovski uhvatio 67 jardi uz dva pasa za tačdaun. Preostali tačdaun uhvatio je Antonio Braun. Na drugoj strani Patrik Mahoms je meč završio sa 270 prebačenih jardi, ali uz dva intersepšna bez pasa za tačdaun.

Tok meča:

S obzirom kako obe ekipe igraju, prvenstveno oba kvoterbeka, očekivalo se da pršti od samog starta. Ali u prvih šest i po minuta odbrane su u glavnoj ulozi. Bakanirsi su imali već dva drajva, ali ni u jednom nisu uspeli da osvoje novi prvi daun, a Tom Brejdi je jednom i sekovan. Sa druge strane Čifsi su uspeli u prvom drajvu da osvoje jedan prvi daun, ali i on je osvojen improvizacijom Patrika Mahomsa, koji je istrčao u trećem pokušaju. Međutim, nisu uspeli da nastave drajv i za sada odbrane dominiraju.

Ipak, u svom drugom drajvu, Čifsi su nagovestili da se radi o najboljem napadu lige. Ali samo nagovestili. Ovog puta su uspeli da povežu nekoliko dobrih napada, došli su na 30 jardi od end zone Bakanirsa, ali domaćin se dobro odbranio i šampion je morao da se zadovolji pokušajem za fild gol, koji je sa 49 jardi realizovao Harison Batker. Ono što može da zabrine trenera Kanzas Sitija Endija Rida je što još nije pas igra došla do izražaja, jer je Patrik Mahoms u seriji od pet nekompletiranih pasova.

Rasplamsalo se na Rejmondu Džejmsu. Uzvratili su Tampa Bej Bakanirsi u velikom stilu. Odličan drajv, u kojem su glavnu ulogu imali Tom Brejdi i Antonio Braun, koji je u samo ovom drajvu uhvatio 21 jard, a krunisan je tačdaunom, koji je Tom Brejdi bacio ka Robu Gronkovskom i preokreće Tampa Bej – 7:3. Inače, ovo je prvi tačdaun koji je Tom Brejdi bacio u prvoj četvrtini nekog superboula, a u kupno 13. bačen ka Robu Gronkovskom u plej-of mečevima, što je najviše tačdauna nekog tandema u istoriji NFL plej-ofa.

Sa vođstvom 7:3 Bakanirsi su završili prvu četvrtinu, a ni početak druge nije doneo promenu u kvalitetu napada Kanzas Siti Čifsa. Ponovo su morali da prepuste loptu Bakanirsima, koji su organizovali novi odličan drajv. Došli su do četiri pokušaja za gol. Posle prva tri došli su na jard od end zone, a onda je Brus Erijans odlučio da se u četvrtom napadne tačdaun. Džons je trčao, ali je zaustavljen na nekoliko inča od end zone i Čifsi su uspeli da se odbrane da ne prime poene.

Kanzas Siti Čifsi su uspeli da se izvuku iz end zone zahvaljujući sjajnom pasu Mahomsa ka Tajriku Hilu. Međutim, ni ovaj drajv Čifsa nije potrajao, morali su ponovo da pantuju, ali je Taunsend to veoma loše izveo i ispucao loptu samo na 40 jardi od sopstvene end zone i praktično poklonio protivniku dobru priliku za nove poene. I tu priliku Bakanirsi su iskoristili. Novi tačdaun uhvatio je Rob Gronkovski, ali ovom tačdaunu umnogome je kumovala odbrana Čifsa. Prvo je Tajron Matje uhvatio intersepšn, ali on nije priznat zbog spornog holdinga odbrane. Potom su ponovo Čifsi odradili dobar posao, zaustavili Bakanirse i Rajan Sakop je šutirao za fild gol sa 40 jardi. Pogodio je, ali kaznu su napravili defanzivci šampiona i automatski poklonili novi prvi daun protivniku. To je Brejdi kaznio momentalno, uputio pas za tačdaun Gronkovskom za velikih 14:3.

Rešili su šampioni da odgovore na ovaj izazov. Poveo je Mahoms odličan drajv, proradio je i Trevis Kelsi. Stigli su unutar crvene zone, ali onda tri sjajne odbrane Bakanirsa i primorali su Čifse da se zadovolje samo fild gol pokušajem. Harison Batker uspeo je da pogodi i smanji na 14:6 minut do kraja prvog poluvremena.

A kada se Tomu Brejdiju da čitav minut to nije preporučljivo. Malo njegove magije, a malo više novih kazni Kanzas Siti Čifsa i Tampa Bej Bakanirsi su došli na jard od end zone. Tom Brejdi se odlučio na pas i šest sekundi pre kraja poluvremena proigrava Antonija Brauna za velikih 21:6.

Na poluvreme domaći tim odlazi sa ogromnih 21:6. Tom Brejdi je odigrao sjajno poluvreme sa 140 prebačenih jardi, uz tri pasa za tačdaun i samo četiri nekompletirana pasa iz 20 pokušaja. Gronkovski je uhvatio dva, a Braun jedan tačdaun. Ipak, najveći saveznik Brejdija i Bakanirsa bili su upravo Kanzas Siti Čifsi. Kazne u vrednosti od 90 jardi, od toga čak dve u samoj završnici poluvremena koje su praktično omogućile tačdaun Brauna i jedna koja je prethodila drugom tačdaunu u trenutku kada su Bakanirsi šutirali fild gol i poklonjeno 11 poena.

Prvi drajv u drugom poluvremenu Kanzas Siti Čifsi su odlučnije počeli nego većinu u prvom delu. Posebno Edvards-Iler, koji je imao jedno trčanje od čak 26 jardi. Ipak, ni u ovom drajvu nisu došli do tačdauna i ponovo je Harison Batker uspešnih fild golom sa 25 jardi doneo samo tri poena.

Prve poene u drugom poluvremenu postigli su Kanzas Siti Čifsi, ali Tampa Bej Bakanirsi ne spuštaju nogu sa gasa. Tom Brejdi nastavlja da eksploatiše sve rupe u odbrani Kanzas Sitija, pronalazi Roba Gronkovskog, ali sve više do izražaja dolazi Leonard Fornet, koji je istrčao tačdaun i odveo Tampu na 28:9 i došao do čak 95 jard iz skrimidža.

Pucaju Čifsi po svim šavovima. Ofanzivna linija počela je da popušta, Šakil Beret je zabeležio prvi sek na Mahomsu, a potom je kvoterbek šampiona bacio i intersepšn, koji je pokupio ruki Vinfild i deluje da Lombardi klizi iz ruku čete Endija Rida.

Očekivano, Bakanirsi su ovaj intersepšn pretvorili u poene, ali ako nešto bar malo može da obraduje Čifse, to je da konačno nisu primili tačdaun, već samo tri poena, pošto je Rajan Sakop sa 52 jarda pogodio fild gol.

Možda i poslednju šansu za povratak Kanzas Siti Čifsi propustili su u drajvu na prelazu treće na četvrtu četvrtinu. Došli su do 12 jardi od end zone Bakanirsa. Ali nisu uspeli da iz četiri pokušaja osvoje ni novi prvi daun, a kamoli da dođu do tačdauna i sve je izglednije da će trofej da ode na Floridu, prvi put posle 18 godina. Kanzas Siti Čifsi čak nisu uspeli da postignu ni počasni tačdaun, jer je Patrik Mahoms u završnici bacio i drugi intersepšn.

Komentari

Vaš komentar