Plej-of slika: Ko će biti slobodan, koga izbegavati?

NFL 27. dec 202122:561 komentar
Podeli:
Patrik Mahoms Eron Rodžers
REUTERS/Jay Biggerstaff

Bliži se kraju ligaški deo NFL šampionata, samim tim i zaoštrava se borba za plej-of pozicije. Doigravanje je obezbedilo šest ekipa, ali za preostalih osam mesta konkuriše čak 18 ekipa.

Ko će doći do slobodnog vikenda?

Od prošle sezone samo prvo mesto u obe konferencije donosi slobodan prvi plej-of vikend. Ali možda i veća nagrada je garantovana prednost domaćeg terena do Superboula. Trenutno su na obećanim pozicijama Kanzas Siti Čifsi u Američkoj i Grin Bej Pekersi u Nacionalnoj fudbalskoj konferenciji.

Kanzas Siti Čifsi imaju skor 11-4, a najbliži pratilac Tenesi ima 10-5. Ipak, ako ove dve ekipe završe sa istim skorom, prednost će imati Tenesi zbog pobede u međusobnom duelu. Čifsi ipak imaju kontrolu situacije, jer zavise isključivo od sebe. Ako u poslednja dva pobede Sinsinati i Denver u gostima, biće sigurno prvi.

povezano

U slučaju bar jednog poraza Tenesi je u prilici, ali makar teoretske šanse da budu prvi imaju i Sinsinati, Bafalo, Indijanapolis i Nju Ingland koji svi imaju skor 9-6, pa teoretski mogu da završe izjednačeni sa Čifsima. Bafalo, kao i Tenesi, ima prednost zbog pobede u međusobnom duelu. Tu prednost mogao bi da ima i Sinsinati, ukoliko pobedi naredne nedelje u Ohaju, dok Indijanapolis i Nju Ingland imaju prednost zbog boljeg učinka u konferencijskim duelima. Samo, da bi uopšte mogli da dođu u priliku da svrgnu Čifse sa prve pozicije, moraju prvo da osvoje divizije, a trenutno se nalaze iza Tenesija i Bafala.

Kada su međusobni duelu u AFC u pitanju najbolje stoji Tenesi. On je oba puta dobio Indijanapolis, a ima bolji skor i od Kanzas Sitija i Bafala. Jedino su poraz doživeli od Nju Inglanda, dok sa Sinsinatijem nisu igrali niti će do plej-ofa.

U NFC Grin Bej Pekersi imaju skor 12-3, ali na samo pobedu zaostatka nalaze se Dalas, Los Anđeles Remsi i Tampa Bej. Te četiri ekipe mogu do prvog mesta. Kao i u slučaju Kanzas Sitija i Pekersi sve drže u svojim rukama, ali samo ukoliko ne pretrpe poraz u naredna dva duela od Minesote ili Čikaga. U slučaju neuspeha stvar se komplikuje.

Prvi koji može da ih ugroze su Dalas Kaubojsi, koji imaju pobedu manje, ali i bolji skor u konferencijskim mečevima. Pošto nisu igrali međusobno to će biti prvi tajbrejker. Remsi i Bakanirsi tek mogu da dočekaju šansu ukoliko Pekersi izgube oba meča, pošto Remsi imaju poraz od ekipe iz Viskonsina, a Bakanirsi lošiji skor u konferenciji. Tako da su realno Kaubojsi možda i jedina pretnja, posebno jer u konferenciji imaju briljantnih 9-1.

Ko hvata poslednji voz?

Teoretski u AFC šest plej-of pozicija je upražnjeno i merka ih 12 ekipa. U realnosti bilo bi pravo čudo ukoliko uz Kanzas Siti ne bi u doigravanju igrali Tenesi, Sinsinati, Bafalo i Indijanapolis. Sve ove ekipe imaju obezbeđeno bar drugo mesto u svojim divizijama, a od ekipa sa skorom 9-6 samo Nju Ingland nema. I šanse da ga izgubi nisu male, s obzirom da Majami ima 7-7 i ako pobedi u poslednjem meču ovog kola Nju Orleans ide na 8-7, a do kraja ima upravo meč protiv Patriota, koje su već jednom pobedili.

Ali s obzirom na sve prikazano, male su šanse da ekipa iz Bostona ponovo propusti plej-of. I to praktično ostavlja samo jedno slobodno mesto, a pored Majamija sa 7-7, njemu su najbliže tri ekipe sa 8-7 Baltimor, Los Anđeles Čardžersi i Las Vegas Rejdersi, uz Pitsburg koji ima 7-7-1. Šanse u domenu teorije imaju Klivlend i Denver sa po 7-8. Trenutno sedmo mesto zauzima Baltimor, jer ima bolji međusobni skor od Čardžersa, dok se Rejdersi trenutno najlošije kotiraju jer su tek treći u diviziji, zbog poraza od Čardžersa. Ali Rejdersi imaju meč sa večitim rivalom u Las Vegasu. Teoretski na kraju mogu da budu poravnati, ukoliko Rejdersi pobede Čardžerse u poslednjem kolu, a izgube u Indijanapolisu nedelju dana ranije, a Čardžersi tada kod kuće dobiju Denver. Tada bi ipak Rejdersi bili u prednosti zbog boljeg skora u konferenciji. Potom bi se Rejdersi ravnali sa Baltimorom i Majamijem, a od obe ekipe imaju bolji skor, tako da u 90% slučajeva Rejdersima je pobeda nad Čardžersima dovoljna za plej-of. Baltimor ima mečeve sa Remsima i Pitsburgom i ukoliko dobije oba, mora samo da se nada da ni Rejdersi neće dobiti oba do kraja.

U NFC su ostala dva upražnjena mesta. Njih trenutno sa 8-7 zauzimaju San Francisko i Filadelfija, ali Nju Orleans ako pobedi Majami dolazi takođe na 8-7. A onda u tom slučaju, bez plej-ofa ostaje San Francisko, jer je tek treći u svojoj diviziji, dok su Nju Orleans i Filadelfija drugi. Šansu iz prikrajka vrebaju Minesota i Atlanta sa po 7-8, dok je samo teoretske šanse ima Vašington sa 6-9.

Ko je dark horse?

Po definiciji dark horse su oni timovi koji nisu glavni favoriti, ali imaju potencijal da dođu do najvišeg plasmana. Kako je ovo luda sezona gde bukvalno svako svakoga može dobiti, nije preporučljivo deliti protivnike u plej-ofu na poželjne i nepoželjne. Ipak, ima timova koji iz ove sadašnje perspektive deluju da se tek zahuktavaju i da su definitivno kadri da idu do kraja.

Možda i broj jedan su Indijanapolis Koltsi. Gotovo je sigurno da će zbog lošeg starta (1-4) i oba poraza od Tenesija, u vajld kard rundi gostovati. Ali osam pobeda u poslednjih 10 utakmica mora svakoga da zabrine. U tih osam pobeda četiri su timovi koji drže plej-of pozicije Nju Ingland, Bafalo, San Francisko i Arizona, a poslednje tri su pobeđene u gostima. Pride, imaju u ovom trenutku najboljeg trkača i zaista teško da iko želi da u vajld kard rundi dočeka baš Koltse.

Nepopularan gost u AFC biće i Nju Ingland Petriotsi. Ukoliko na kraju ne osvoje diviziju, u vajld kard rundi Patriote će gostovati, ali gde god da odu, nisu autsajderi. Sa jednom od najjačih odbrana lige i odličnim trčanjem, mnogi ih vide veoma daleko. A da mogu, pokazali su protiv mnogih jakih ekipa, poput Tenesija, Bafala, Čardžersa.

U NFC se sve dosta menja. Ali posle četiri uzastopna poraza šest pobeda u devet utakmica San Francisko Fortinajnersa zaslužuje pažnju. U pet od tih šest pobeda postizali su po 30 i više poena, između ostalih i protiv Remsa. Napad trčanjem radi odlično, sjajni Dibo Semjuel je praktično nezaustavljiv i četa Kajla Šenahana biće mina na svakom terenu u vajld kard rundi.

Pre par nedelja za Nju Orleans Sejntse plej-of je delovao kao nemoguća misija. Ali danas šampion iz 2010. ima sasvim lepe izglede. A da tamo ima šta da kaže pokazao je u duelu protiv aktuelnih šampiona Tampa Bej Bakanirsa, koje su sveli na nula poena. Tako dobra odbrana i jedan od najubojitijih trkača današnjice Alvin Kamera, teško da mogu da budu poželjan protivnik za bilo koga.

Komentari

Vaš komentar