Smit: Tragedija što Kapernik nije u NFL

NFL 19. feb. 202120:252 komentara
Podeli:
Thearon W. Henderson/Getty Images

Kvoterbek Vašingtona Aleks Smit ove sezone dobio je nagradu povratnika godine. Pokazao je i u 36. godini da ima ono što treba za NFL, a takođe je pokazao veličinu kada je govorio o čoveku zbog kojeg je svojevremeno izgubio mesto startera u San Francisku.

U sezoni 2012/13. kada su San Francisko Fortinajnersi dogurali do Superboula, na početku sezone ih je predvodio Aleks Smit. Ali pošto je doživeo potres mozga zamenio ga je, prvo privremeno, a onda i trajno Kolin Kapernik. Fortinajnersi su pod Kapernikom na kraju izgubili Superboul od Baltimora, a zbog njega je Smit morao da ode u Kanzas Siti. Ipak, i pored te, svojevrsne nepravde, Smit naglašava da ono što se kasnije događalo sa Kapernikom velika nepravda.

Bilo je ludo gledati šta je radio u toj poslednjoj našoj zajedničkoj sezoni. To je na granici logike. Tragedija je da on nije u NFL. On je bio ispred vremena. Pokušao je da ukaže na socijalnu nepravdu, posebno na neophodnost reforme policije. Ali zemlja nije bila spremna, niko nije bio spreman. On je izgubio posao, a verovao sam da je velika budućnost pred njim – rekao je Smit.

U poslednjoj sezoni u NFL 2016. Kolin Kapernik je već izgubio mesto startera San Franciska i bilo je jasno da na njega petostruki superboul šampion ne računa. U to vreme počeo je da klečanjem za vreme himne izražava protest protiv policijske brutalnosti prema tamnoputim građanima. Na kraju sezone postao je slobodan igrač i više nije uspeo da dođe do angažmana. Kapernik je tu činjenicu iskoristio da prozove ligu i klubove da ga politički progone, mada istini za volju, u poslednje dve sezone forma mu je bila u očiglednom padu.

Komentari

Vaš komentar