Superboul vremeplov: Ko je garantovao pobedu?

NFL 3. feb 202122:143 komentara
Džo Nejmet
printscreen

Počela je Superboul nedelja i dobra je prilika prisetiti se nekih od najzanimljivijih od ukupno 54 "utakmica nad utakmicama" a svakako da posebno mesto zauzima treći po redu odigran 1969.

Prva dva superboula pripala su Grin Bej Pekersima predvođenim legendarnim Vinsom Lombardijem. Ali u sezoni 1968/69. nisu izborili plasman ni u plej-of i tron je ostao upražnjen. Pružila se prilika mnogim gladnim pretedentima, a do samog kraja dogurali su Baltimor Koltsi i Njujork Džetsi.

Još o Superboulu

Drugu godinu zaredom superboul se igrao u Majamiju, a kao veliki favorit u utakmicu je ušla franšiza iz Baltimora. Koltse je prethodnih godina predvodio jedan od najboljih kvoterbekova tog vremena Džoni Junajtas, ali kako je doživeo povredu u predsezoni, nije bio starter od početka. Zamenio ga je iskusni Erl Morol. Kako je dobro vodio tim, trener veliki Don Šula odlučio je da i posle oporavka Junajtasa Morol ostane starter. Tako je bilo i u Majamiju.

Sa druge strane Džetsi su bili odlični, išli su do 11-3 u ligaškom delu i bili su spremni da pod trenerom Vebom Jubankom (nekih 10 godina ranije vodio je upravo Koltse do dve vezane titule) naprave veliki rezultat. U finalu Američke fudbalske lige u fantastičnom duelu savladali su Rejderse 27:23 i plasirali se u prvi superboul. Napad je predvodio Džo Nejmet kome je to bila četvrta profesionalna sezona. Posle jedine u kojoj je u karijeri išao preko 4.000 jardi usledila je statistički pomalo razočaravajuća sa 3.147 jardi uz 15 pasova za tačdaun i čak 17 intersepšna.

Ali ono što Nejmetu nije manjkalo nijednog trenutka je samopouzdanje. Da je tako bilo najbolje je pokazao izjavom pred samu utakmicu u kojoj je doslovno garantovao pobedu. Ispostavilo se da ovako hrabra izjava nije bila bez osnova. Džetsi su potpuno taktički nadmudrili velikog rivala. U odbrani je potpuno izmučen Morol, koga je posle tri intersepšna konačno zamenio Šula na početku treće četvrtine Junajtisom, ali tada je već bilo 10:0 za Džetse. A u napadu Jubenk je postavio Šuli zamku. Na teren je poslao vajd risivera Dona Mejnarda, koji je u finalu Američke lige protiv Rejdersa imao 112 uhvaćenih jardi uz dva tačdauna. Normalno je bilo za očekivati da će Šula postaviti čoveka da non stop bude uz njega, ali trik je bio u tome da je on bio povređen i Nejmet nijednu loptu nije uputio ka njemu. Ali on je odradio posao jer je vezao za sebe jednog kornerbeka a drugi risiver Džordž Sojer je non stop imao separaciju, što je Nejmet obilato koristio.

Na kraju Džetsi su slavili 16:7, a jedini tačdaun Koltsi su postigli tri minuta pre kraja kada je sve praktično bilo odlučeno. Džo Nejmet je meč završio sa 206 prebačenih jardi, od čega je većina od 133 jarda išla ka Džordžu Sojeru i Nejmet je poneo MVP titulu. To je bila prva i za sada jedina titula Njujork Džetsa, a Nejmet je za franšizu iz Velike jabuke odigrao još devet sezona i poslednju u Los Anđelesu za Remse. Posle toga imao je zapaženu glumačku karijeru koja je trajala bezmalo četvrt veka.

Komentari

Vaš komentar