Sport Klub CEFL: Debi Nemaca u Alpima

Američki fudbal 11. jun. 202118:591 komentar
Podeli:
američki fudbal stadion
Shutterstock, Inc

Drugo polufinale Šampionata Sportklub Centralnoevropske lige američkog fudbala (Sportklub CEFL) igra se ove nedelje, 13. juna u Švajcarskoj, sa početkom u 15 sati.

U ovom dugo iščekivanom duelu, u gradiću Hur, Kalanda Bronkosi ugostiće Junikornse iz jednako malog nemačkog mesta, Švebiš Hal. Iako veličina ta dva grada može da zavara slabije pozavaoce ovog sporta, radi se o ekipama koje spadaju u uski krug najboljih na starom kontinentu.

Fanovi Sportklub CEFL Šampionata već su upoznali najbolji švajcarski tim u sezoni 2019, kada su Bronkosi prvi put uzeli učešće i stigli do finala. U tom, do poslednjih sekundi veoma neizvesnom CEFL Boulu XIV, oni su izgubili od trostrukih prvaka, Svarko Rejdersa iz Austrije rezultatom 46 – 42. Bronkosima to nije bilo i jedino internacionalno iskustvo, jer su ranije već igrali u najjačim evropskim takmičenjima. Najveći uspeh ostvarili su u sezoni 2012, osvajanjem Euroboula, koji je bio finale međunarodnog turnira rezervisanog za elitne ekipe.
Ovogodišnje prvenstvo Švajcarske počinje narednog vikenda, pa će Bronkosima nedeljna utakmica biti otvaranje sezone.

S druge strane, nemački timovi do sada nisu nastupali u Sportklub CEFL takmičenjima. Tamošnja nacionalna liga ima veoma dugu tradiciju i nesporno je najkvalitetnija u Evropi. Iz tog razloga prvoklasna evropska takmičenja nisu kompletna bez odabranih nemačkih ekipa. Zato je Sportklub CEFL Šampionat dugo iščekivao priključenje timova iz tog centra američkog fudbala. Ove sezone se to konačno i ostvarilo učešćem četvorostrukog osvajača nemačkog prvenstva. Ni Junikornsi nisu stranci na internacionalnoj sceni, a najveći uspeh ostvarili su 2015. godine, kada su izgubili u Euroboulu. Državni šampionat otpočeli su pobedom prošlog vikenda.

Organizator napadačkih akcija Bronkosa je Koner Mening iz SAD. Njegovi najpouzdaniji hvatači u timu su Lukas Litšer i Adrian Zinderhauf, kao i Maksvel Grej koji će pomoći i odbrani u pozadini terena. Za napade po zemlji zaduženo je mnoštvo raning bekova, od kojih se najveći doprinos očekuje od Štefena Henelta. Ipak, za pobeduna ovoj utakmici, Bronkosima će pre svega biti potrebna odlična odbrana, jer njihovi protivnici imaju puno talenta u ofanzivi.

Junikornse u napadu predvodi domaći kvoterbek, Alekzander Haupert. On će vazdušnom linijom pre svih tražiti Morica Beringera, prvog igrača izabranog na NFL draftu direktno iz evropskog tima, bez iskustva igranja na koledžu. Nakon tri sezone na širim spiskovima par NFL franšiza, on se sada ponovo vratio u Junikornse. Njemu će društvo praviti hvatač Janik Mair, dok je prva trkačka opcija Amerikanac, Džon Santjago. Njegov „zemljak“, Kodi Pastorino, doprineće odbrani tima.

Bolji rival iz ovog duela pridružiće se Svarko Rejdersima iz Insbruka u finalu. CEFL Boul XV će se odigrati već za dve nedelje, 26. juna, a domaćinstvo će biti povereno jednom od finalista.

Komentari

Vaš komentar