Brza reakcija: Ministarstvo pomoglo Slađani Perunović

Podeli:
Privatna arhiva

Ministarstvo kulture, prosvete nauke i sporta Crne Gore pomoći će atletičarki Slađani Perunović.

“Crnogorska atletska reprezentativka bila je prinuđena da se, po prvi put, direktno obrati Ministarstvu uputivši molbu da joj se pokriju troškovi osmodnevnog terapeutskog tretmana u Institutu „Dr Simo Milošević“ kako bi se sanirale posledice virusne infekcije zbog kojih je hrabro trpela višemesečne zdravstvene probleme, te, na kraju, morala da obustavi treninge.

Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta, u saradnji sa Upravom za sport, je sa osećajem duga i obaveze preuzelo na sebe odgovornost plaćanja kompletnog zdravstvenog tretmana koji će, nadamo se, omogućiti našoj Slađani Perunović da se ubrzo vrati svakodnevnim životnim, porodičnim i sportskim aktivnostima uoči presudnih meseci kada je reč o njenom trećem nastupu na Olimpijskim igrama, kao i drugim takmičenjima”, saopšteno je iz Ministarstva i još poručeno:

Na prijemu Slađane Perunović koji je bio upriličen 12. aprila u Ministarstvu, kod državnog sekretara Miroslava Anđelića, ukazala se prilika za sticanje boljeg uvida u vrednosti, kako njenih ranijih dometa i rezultata tako i njenih ambicioznih planova za budućnost. Da bi deo tih planova mogao biti ostvaren, neophodna je institucionalna pomoć i podrška koja obično ili zaostaje ili kasni za uspesima naših najboljih i najposvećenijih sportista, kakva je Slađana Perunović. Moramo istaći da smo se pažljivo upoznali i sa drugim problemima koji su pratili, ali i dalje prate dve decenije dugu i uspešnu karijeru žene koja dostojanstveno reprezentuje nikšićki i crnogorski sport, pružajući, pritom, generacijama mladih uzoran primer sportske kulture.”

povezane vesti

Odmah posle sastanka, oglasila se i Slađana Perunović, atletičarka koja je vlasnica državnih rekorda od 800 metara do maratona, koja je dva puta bila učesnik Olimpijskih igara, a ima realne osnove da se nada plasmanu i u Tokio:

“Da se u nevolji uvek pokažu pravi prijatelji, lično sam se uverila proteklih dana nakon što sam u izjavi za medije iznela svoj zdravstveni problem zbog kojeg sam morala da na neko vreme obustavim treninge i odlazak na takmičenja. Tim povodom danas sam imala prijem u Ministarstvu prosvete, nauke, kulture i sporta. Ali, dozvolite da idem redom.
Od trenutka kada sam saopštila da mi je neophodna terapija u Institutu „Dr Simo Milošević“ i da očekujem brz odgovor od Atletskog saveza Crne Gore, usledila je munjevita reakcija od strane mojih kolega sportista, kao i Ministarstva prosvete, nauke kulture i sporta. Ogromna podrška i ponude za pomoć koji su pristizali od naših aktivnih i bivših sportisti iz zemlje i inostranstva, ostavljaju me bez reči koje bi mogle da iskažu ono što osećam i što će trajno biti ustisnuto u moje pamćenje.

Zahvaljujući kolegama iz Atletskog kluba „Nikšić“, koji su stalno uz mene, interesovanju i dobronamernom izveštavanju sportskih novinara, cela stvar je dovedena do pozitivnog raspleta. Vest o mom problemu je našla odjek u Ministarstvu prosvete, nauke, kulture i sporta. Na preporuku ministarke prof. dr Vesne Bratić danas sam imala prijem kod državnog sekretara gospodina Miroslava Anđelića iz pomenutog ministarstva koje je na sebe preuzelo troškove terapeutskog tretmana koji će me vratiti u sportski život.

Uz reči zahvalnosti ministarki Bratić i državnom sekretaru Anđeliću, moram da istaknem da za svakog sportistu ova institucionalna podrška, uz onu ličnu, kolegijalnu i prijateljsku, uliva veliku sigurnost i daje podstrek za nove podvige.
Koristim ovu priliku da naglasim da pripadam svojoj porodici, sportu i sportskoj zajednici koja dostojanstveno reprezentuje sredinu iz koje neposredno potiče i svoju zemlju. Ukoliko neko prepozna svoj izostanak u lancu klub – kolektiv- sportski izveštači- sportska zajednica – Ministarstvo, to je njegov, ali i ne samo njegov lični problem. Institucije su iznad pojedinaca i njihovih ličnih i profesionalnih manjkavosti.”

Komentari

Vaš komentar