Indijansi konačno promenili ime u Klivlend Gardijanse

Ekipni sportovi 23. jul 202116:20 > 16:321 komentar
Klivlend Indijans
Jason Miller/Getty Images

Klivlend Indijansi posle 105 godina ponosnog igranja pod navedenim imeneom od sledeće sezone više neće biti "indijanci". Bejzbol ekipa iz Ohaja ubuduće će se zvati Klivlend Gardijansi (čuvari).

Razglog za promenu su rasističke konotacije koje se vezuju uz ime već decenijama, a kulminirale su prošle godine i ove godine posle niza incidenata u Sjedinjenim Državama.

Rasprava o promeni imena trajala je mesecima, a u decembru prošle godine ušao je u proces promene imena. Franšiza je u međuvremenu zabranila navijačima nošenje odeće ili farbanje lica u indijanskom stilu tokom utakmica kako bi dodatno podstakla borbu protiv rasizma.

Organizacija je veći deo protekle godine razmatrala spisak potencijalnih imena, a na stolu je bilo skoro 1.200 predloga. Vlasnik tima Pol Dolan rekao je da su socijalni nemiri prošlog leta, inicirani ubistvom Džordža Flojda u Mineapolisu, podstakli njegovu nameru da promeni ime kluba.

Indijansi su 2018. prestali da nose sporni logo sa Poglavicom Vahuuom na dresovima i kapama. Međutim, klub i dalje prodaje opremu sa karikaturom crvenih lica koja decenijama izaziva proteste grupa indijanaca u SAD.

Prethodno su u julu 2020. zbog sličnih razloga ime promenili NFL ligaši Vašington Redskinsi, koji su ostali samo s imenom grada i sada su Vašingtonski fudbalski k

Komentari

Vaš komentar