Oboren rekord: Fotografija prodata za 1,47 miliona dolara

Džo Džekson
Guliver Image / CircaxImages ghi-circa00954

U četvrtak je u Njujorku na aukciji prodata zvanično najskuplja potpisana sportska fotografija u istoriji – kupac je za sliku bejzbol igrača „Bosonogog“ Džoa Džeksona iz 1911. godine izdvojio frapantnih 1,47 miliona dolara.

Sliku je ponudila aukcijska kuća „Kristi’s end Hant“, a manifestacija na kojoj je do prodaje došlo zove se „Ekstra ining“.

MLB:

Kako navodi najpozvanije telo za utrvrđivanje autentičnosti sportskih uspomena, ovo je jedina fotografija Džoa Džeksona koja postoji na svetu. Još jedna od razloga za vrtoglavu cenu fotografije je i činjenica da je Džekson bio nepismen i da je zbog osećaja sramote izbegavao da se potpiše kada god je to bilo moguće.

Pre samo šest godina ista fotografija je prodata na jednoj aukciji za 179 hiljada dolara, tako da je nova cena viša za 720 odsto.

Džekson je živeo od 1887. do 1951. godine, a tokom bogate MLB karijere (1.772 udaraca, 54 houm rana, 0,356 prosek udaraca) igrao je za Filadelfija Atletikse, Klivlend Nepse/Indijanse i Čikago Vajt Sokse.

U SAD se suveniri čuvenih bejzbol igrača iz prve polovine i sredine dvadesetog veka često prodaju za veliki novac, a tako je na primer za 525 hiljada dolara prodato pismo koje je slavni Džo Dimađio napisao glumici Merilin Monro.

Komentari

Vaš komentar