Kanonada Filiza šampionima, tuča u Teksasu

Podeli:
Sean M. Haffey, Getty Images Sport

Deset poena Filiza u Čikagu i ubedljiva pobeda Toronta u Bronksu obeležili su prvomajski MLB program.

Vodeći tim Američke lige Hjuston dobio je vatreni derbi sa Teksas Rendžersima, tokom kojeg su po kazni ispražnjene klupe, a slavio je i najslabiji tim u kigi, Kanzas Siti.

Rojalsi su izgubili devet vezanih mečeva, a u četvrtom iningu protiv njih su poveli i Vajt Soksi. Ipak, tada je tim iz Kanzas Sitija počeo da udara bolje, Horhe Bonifasio i Erik Hosmer zabeležili su po houm ran vreda dva poena i meč je završen rezultatom 6:1. Posle prve pobede nad nekim divizijskim rivalom KC ima pet trijumfa manje od prvog iznad sebe, Detroita, koji je u još jednom okršaju timova iz AL Sentrala potukao Klivlend 7:1.
I drugi tim sa samog dna imao je dobar napadački meč. Blu Džejsi će ove nedelje gostovati Jenkijima, a ako ovako protekne cela serija, neće još dugo biti u problemu. Hose Bautista, Kris Kohlan i igrač utakmice Rajan Goins poslali su loptice na tribine u trijumfu 7:1. Toronto je u seriji od tri pobede, najdužoj u ligi.

KC i Toronto ostaju jedini timovi sa manje od deset pobeda, jer je trend dobrih rezultata ekipa sa začelja nastavio i San Fransisko na Dodžer stadionu. Gosti su već u uvodnom iningu poveli 2:0 houm ranom Hantera Pensa, a iako su Dodžersi izjednačili već u drugoj izmeni, Džajentsima je pripala pobeda 4:3.

Šampioni Kabsi i dalje vode u Centralnoj diviziji NL, ali su protiv Filadelfije doživeli težak poraz. Meč je kasnio sat i po, a Filizi su već posle dva ininga vodili 7:0, dobrim delom zahvaljujući houm ranu Tomija Džozefa. Do kraja je bilo 10:2 za tim iz Pensilvanije.

U Teksasu se vodila vatrena borba teškaša, u kojoj je presudio sedmi ining. Dotle su Rendžeri imali blagu prednost u meču, kojim su dominirale odbrane. Nevolja je mogla da se nasluti u uvodnim izmenama, kada je pičer Rendžersa Endru Kešner pogodio dva rivala u lakat.

Drama je eskalirala u šestoj, kada je bacač Astrosa Lens Mekalers, možda i u strahu od ranijeg houm rana Majka Napolija, bacio divlji pič iza udaračeve glave. Napoli je krenuo ka rivalu, pale su teške reči i u trenu se teren napunio igračima sa obe klupe, koji su se zaleteli jedni na druge.

„I šta sad, ovo vam nije zabavno? Tako treba da izgleda derbi. Previše je igrača iz suprotnih ekipa koji su kao drugari, pa ćaskaju međusobno pre utakmice. Koliko se sećam, kad igraš uveče, koncentrišeš se na igru, znaš da će biti tvrdo i da treba da pobediš. Zato se ovim bavimo“, nije se pokajao Napoli.

Sudije su ispraznile obe klupe, a u novim okolnostima bolje su se snašli Astrosi, koji su sa pet poena u sedmom iningu preokrenuli na konačnih 6:2.

U ostalim mečevima Milvoki je pobedio Sent Luis 7:5, istim rezultatom Metsi su savladali Atlantu, Baltimor je bio bolji od Bostona 5:2, Tampa Bej dobila je derbi Floride sa Majamijem 4:2, dok je Sinsinati u dodatnom iningu bio bolji od Pitsburga 4:3.