Ju Darviš u Dodžersima

Podeli:
Ronald Martinez/Getty Images

Najbolji tim MLB šampionata ove godine Los Anđeles Dodžersi znatno su se pojačali u poslednjim minutima prelaznog roka, dovođenjem startnog bacača Jua Darviša iz Teksasa.

Japanski pičer, kojem je ovo šesta sezona u MLB, popuniće problematičnu bacačku rotaciju slavnog kluba, koji titulu čeka još od 1988. godine.

U sklopu razmene u Rendžerse se sele Vili Kalhun, Ej Džej Aleksi i Brendon Dejvis, svi su talenti koji još nisu dobili mesto u rotaciji Dodžersa. Kalhun se čini najbliži ulasku u MLB, jer je u Oklahoma Siti Dodžersima (razvojna ekipa LA kluba u rangu odmah ispod MLB) među najboljim udaračima.

Stručnjaci smatraju ovo jednim od najboljih trejdova poslednjih sezona, jer je tim iz LA doveo fantastičnu opciju dva za Klejtona Keršoa, po mnogima najboljeg pičera današnjice, koji je prethodnih godina zbog nedostatka takvog saigrača u postsezoni bacao daleko najčešće od svih elitnih pičera i tako rizikovao povredu.

Darviš je jedna od najvećih japanskih bejzbol zvezda, a u MLB već dugo važi za jednog od elitnih bacača, mada ove sezone nije igrao sjajno. Desnoruki gorostasni bacač (195cm) tokom zime pokazao je da ume da pristojno baca i levom rukom, što ga čini još ubojitijim oružjem.

Ono što trejd čini još boljim je činjenica da Dodžersi nisu morali da se odreknu nijednog od ključnih igrača. Iz ugla Rendžersa odlazak Darviša ove ili sledeće godine izgledao je izvestan, pa i oni mogu da budu zadovoljni dobijanjem tri igrača sa solidnim potencijalom.

Ekipa iz Los Anđelesa vodi u Nacionalnoj ligi sa skorom 74-31, dobila je 41 od poslednje 51 utakmice i već  počistila 9 timova ove sezone, što im nije pošlo za rukom decenijama. Ako zadrže ovaj tempo, do kraja sezone trebalo bi da imaju 114 pobeda, čime bi izjednačili treći najbolji skor u istoriji (Jenkiz 1998; jedina dva bolja tima su Kabsi iz 1906. i Marinersi iz 2001, oba sa po 116 pobeda).

Soni konačno među Jenkijima

Na suprotnom kraju države i u suprotnoj Konferenciji veliki posao obavili su Njujork Jenkizi. Oni su nekoliko sati pre Dodžersa konačno završili dugo očekivani posao oko dovođenja bacača Sonija Greja iz Ouklenda.

Grej takođe odmah uskače u rotaciju, verovatno kao opcija dva (posle Luisa Severina), a njegov dolazak po mnogim stručnjacima izjednačuje snagu njujorške ekipe sa vodećim timom Američke lige Hjuston Astrosima. Teksaški tim trenutno ima 12 pobeda više i blizu je toga da obezbedi domaći teren u plej ofu, dok bi Jenkizi sa Sonijem mogli da obezbede pobedu u diviziji, gde su im blizu Red Soksi i Rejsi.

U Kaliforniju su se preselili Dastin Fauler, Horhe Mateo Džejms Kaprijelijan, izuzetno talentovana trojka, ali igrači na koje se ove sezone ne računa. Fauler i Kaprijelijan su povređeni – prvi je spoljni hvatač, koji imao operaciju kolena posle povrede zarađene na debiju, dok je drugi bio najveća pičerska nada ekipe, pre nego što je morao na operaciju bacačkog lakta („Tomi Džon operacija“). Mateo, koji ima potencijal kao hvatač na drugoj bazi, ali zbog brzine i u spoljnoj liniji, igrao je odlično u nižerazrednoj filijali Jenkiza, ali nije bio zadovoljan statusom.

Procenjuje se da ovaj trejd odgovara obema ekipama, jer Jenkizima omogućuje da budu konkurentni odmah, dok Atletiksi, koji su daleko od plej ofa ove, a verovatno i sledeće sezone, mog da nastave izgradnju ekipe koja bi 2019. ili 2020. bila u punoj snazi.