Spektakl na „Dodžeru“, Hjuston izjednačio

Vesti ekipni sportovi 26. okt. 20177:35 > 7:39
Podeli:
Getty images/Stephen Brashear

Hjuston Astrosi izjednačili su u Svetskoj seriji na 1-1, pošto su u drugom meču posle 11 ininga pobedili u Los Anđelesu 7:6. Preokreti, slučajni odbitak, jedna pogrešna odluka trenera i više poena u produžecima nego u regularnom vremenu obeležili su meč na Dodžer stadionu.

Posle devet ininga rezultat je bio 3:3, u desetom su obe ekipe zabeležile po dva poena, a Hjuston je do pobede došao houm ranom Džordža Springera vrednim dva poena u drugom dodatnom iningu.

Gosti iz Teksasa igrali su tokom celog meča mnogo bolje, zabeležili čak 14 udaraca i sveli domaćine na samo pet, ali su opet bili na pragu poraza. Ovo je prvi neuspeh Dodžersa na šest mečeva u Los Anđelesu i tek druga pobeda Astrosa na sedam gostovanja tokom ovog plej ofa.

Drugi meč dugo se kretao identičnom stazom kao prvi – rano vođstvo gostiju, brzo izjednačenje i 3:1 za Dodžerse u šestom iningu. Izgledalo je da će kao i toliko puta u ovom plej ofu bacačka dominacija Dodžersa doći do izražaja. Dok je Džastin Verlander imao snage, Hjuston je imao kontrolu nad mečom, ali prva njegova greška dala je prednost domaćinu, a značajno slabiji bulpen Astrosa posle toga imao je velike probleme. Međutim, napadači Hjustona konačno su probili bulpen Dodžersa i prekinuli njihovu dugu i uspešnu seriju od 28 ininga bez dovoljenog poena, postigavši čak šest u poslednja četiri ininga.pa ni tri primljena poena u dodatnim izmenama nisu bila preskupa.

Izgledalo je da će ključnu ulogu imati jedna kapa. Iako je Kris Tejlor bio prekratak za udarac Aleksa Bregmana, loptica se od njegove kape odbila u ruke Džoka Pedersona, što je zaustavilo pokušaj Džordža Springera da otrči do houm baze. Da su Astrosi tada poveli 2:0, ko zna kako bi se meč razvijao, ovako je ostao u poznatoj teritoriji za Dodžerse, sve do kolapsa na samom kraju.

Bregman je udarao u trećoj izmeni, sa igračima na prvoj i trećoj bazi, i udario snažno i precizno između levog i centralnog spoljnog igrača, dovoljno da Džoš Redik sa treće zabeleži poen. Tejlor se bacio na loptu, nije uspeo da je uhvati, a izgledalo je da će mu trebati vreme da ustane i baci loptu, što bi dalo realnu šansu Springer da sa prve baze stigne do houma. Međutim, lopta se od zemlje odbila u štitnik kačketa, od kojeg je poletela pravo ka Pedersenovim rukama. Springer je dotle već prošao drugu bazu, ali je shvatio da rizikuje i brzo se vratio, pa je na svojih pet minuta slave čekao do 11. ininga. Hil je pod pritiskom, sa dva igrača na bazama, uspeo da strajkautuje oba sledeća rivala i smiri Hjuston.

Na drugoj strani Verlander je bacao odlično, nije dozvolio nijedan udarac u prvoj polovini meča, uz mali broj pičeva izbacio je prvih 14 protivničkih igrača. Onda je palicu uzeo Džok Pederson, koji nije udario houm ran od 26. jula. Sa dva izbačena igrača i dva strajka autfilder, koji je u tim ubačen zbog defanzivnih kvaliteta, poslao je lopticu na tribine za 1:1.

U petom za Dodžerse je bacanje preuzeo Kenta Maeda, bez mnogo problema, a Verlander je nastavio, i to veoma dobro. Tako je išlo do samog kraja šestog ininga, dva igrača domaćih već su bila izbačena, a onda su krenuli problemi, potpuno istovetni onima iz prvog meča. Ponovo je u tom trenutku Kris Tejlor prošetan, ovog puta iza njega je išao Kori Siger, a ne Džastin Tarner, ali je ishod bio istovetan: Siger je poslao lopticu na tribine, i LA je ponovo poveo 3:1 sa dva auta. U dva udarca oni su zabeležili tri poena.

U sedmom iningu promena nije bilo, iako su Dodžersi imali priliku da dotuku rivala, a u osmom Jasiel Puig nije uspeo da uhvati udarac Bregmana, ovaj je stigao do baze, da bi nešto kasnije na udarac Karlosa Koree zabeležio drugi poen za Hjuston. Bregman je tako umešan u sve dotadašnje poene Astrosa u finalnoj seriji, jer je u oba dana imao po RBI. Bio je to prvi poen koji je bulpen Dodžersa dozvolio posle 28 ininga.

Pič koji je doveo do poena bacio je Kenli Džensen (iako poen nije stavljen njemu na dušu, jer je Bregmana na bazu poslao Džastin Morou svojim poslednjim bacanjem). Međutim, na startu devetog ininga desilo se nemoguće – Džensenov pič za Marvina Gonsalesa nije bio dobar, pa je Venecuelanac udario prvi houm ran u plej ofu (i 24. u sezoni) za 3:3. Teško je opisati tišinu na Dožer stadionu koja je ispratila taj trenutak, a strah je produbljen posle još jednog dabla, ali se najbolji klouzer lige nekako izvukao.

Ken Džajls je brzo odradio posao, izbacio je Sigera, Tarner je ispao na prvoj bazi, a Belindžer je snažno udario lopticu, ali je ona pala u ruke autfildera nekoliko metara pre ograde, pa je posle 3:3 na isteku devetog ininga došlo vreme za produžetke. Malo ko je mislio da će tek uslediti drama i čak sedam poena.

Umesto Džensena bacačku dužnost preuzeo je Džoš Filds, i to se odmah bilo o glavu Robertsu. On je u ukupno šest bacanja omogućio Hoseu Altuveu houm ran, zatim Korei da pošalje lopticu na isto mesto, pre nego što je Guriel udario dabl.

Keni Džajls je onda preuzeo lopticu, ali je Jasiel Puig rešio da se upiše tokom Svetske serije, prvi udarac kubanske zvezde bio je houm ran. Džajls je zatim eliminisao dva igrača, ali je Forsajta prošetao, iako je od prva tri bacanja dobio dva strajka. Usledio je divlji pič Ernandesu, koji je pomerio Forsajta na drugu bazu, da bi zatim Kike Ernandes udario odlično u desno polje, taman da Forsajt otrči po poen za 5:5.

Pošto su Astrosu jurili da izbace Forsajta, Ernandes je lagodno stigao do druge baze, što nam je omogućilo komični momenat – novi bacač Astrosa Kris Devinski je, pokušavajući da ga uhvati van baze, pogodio sudiju.

U jedanaestom iningu najpre je Kameron Mejbin udario singl, pa ukrao bazu, da bi Džordž Springer houm ranom doneo dva poena Astrosima. To se ispostavilo ključnim. Devinski je dobro odradio svoj posao, dozvolio je houm ran Čarlija Kulbersona, ali je pod pritiskom na ful kauntu izbacio Puiga i sačuvao pobedu za Hjuston, koja najavljuje spektakularnu Svetsku seriju.

Serija se u noći petak na subotu nastavlja u Hjustonu, gde se igraju sledeća tri meča. Ukoliko neka ekipa dobije sva tri, postaće šampion, ukoliko podele pobede, vraćaju se u Los Anđeles sledeće nedelje.