Pikok dominirao, Hjuston vodi u Svetskoj seriji

Podeli:
Getty Images/Bob Levey

Hjuston Astrosi preuzeli su vođstvo u Svetskoj seriji, pošto su u meču broj tri pobedili Los Anđeles Dodžerse 5:3.

Astrosi su pobedu obezbedili u drugom iningu, kada su njihovi udarači razbili bacača Dodžersa Jua Darviša i stekli četiri poena prednosti.

Tako je tim iz Hjustona uspeo da posle samo dva poena u prvih 16 ininga Svetske serije stigne do 10 u narednih šest (4 u prošloj, prva dva u ovoj utakmici).

Iako je startni bacač domaćina Lens Mekalers imao velike probleme, Dodžersi su u nekoliko navrata ispadali za po desetak centimetara i sve vreme su jurili zaostatak veći od jednog poena. Bred Pikok je preuzeo bacanje za Astrose u šestom iningu i izuzetno sigurno priveo meč kraju, bez ijednog dozvoljenog udarca i sa jednom šetnjom, i nesumnjivi je igrač utakmice.

Hjuston je prvi put u istoriji dobio meč Svetske serije pred domaćom publikom i prvi put u istoriji vodi u seriji, jer su u jedinom dosadašnjem nastupu počišćeni protiv Vajt Soksa 2005.

Sledeće dve utakmice igraju se takođe na Minitmejd Parku u najvećem gradu Teksasa. Ako domaćin dobije obe, osvojiće prvu titulu u istoriji. Ako bar jednu dobiju Dodžersi, serija se vraća u Los Anđeles.
Prvi ining nije nagovestio dramu koja je usledila, sva tri igrača Dodžersa su pogađala lopticu i odmah ispadala, a Džordž Springer je na drugoj strani udario dabl, ali osim toga nije viđeno ništa bitno. Prvi gostujući udarac bio je singl Logana Forsajta, koji je zatim ukrao drugu bazu, ali ni oni nije uspeo ništa više, pa je ponovo došao red na domaće da udaraju i prirede pola sata iz pakla za Jua Darviša.
Prvi je udarao Juli Gurijel, koji je pogodio solo houm ran. Malo ko je pomislio da će, posle rekordne utakmice po broju houm ranova u Svetskoj seriji, to biti jedina loptica koja je završila u publici ove večeri.

Usledio je dabl Džoša Redika, pa šetnja za Evana Getisa. Singl Marvina Gonsalesa doneo je drugi poen domaćinu, pa je singl Brajana Mekena doneo još jedan. Darviš je konačno izbacio jednog igrača, Springera, pre nego što se Aleks Bregman žrtvovao da bi Gonsales otrčao do kućne baze za 4:0.
Kada je Hose Altuve udario dabl i pomerio Mekena na treću bazu Dejvu Robertsu je bilo dosta, pa je zamenio Darviša zemljakom Kentom Maedom. Maeda je prošle sezone bio starter u plej ofu, sada je deo bulpena (imao je 6.1 ining u 6 nastupa tokom ovog plej ofa), ali ovog puta je vrlo rano stao na brdašce i brzo okončao ining.

Onda je došao red na Mekalersove probleme. Prvu trojicu Dodžersa je prošetao, i na taj način omogućio Koriju Sigeru da eventualnim houm ranom ekspresno izjednači. Međutim, njegov udarac po sredini doneo je odbrani domaćih dabl plej, uz samo jedan poen i igrača na trećoj baziza goste. Onda je i udarac Džastina Tarnera bio takav, da je lako izbačen na prvoj bazi, pa su Astrosi dozvolili samo jedan poen u iningu, u kojem su mogli da dožive katastrofu.

Usledio je mirniji period, Maeda je brzo poslao na klupu tri rivala, a na drugoj strani se Mekalers ponovo kockao, ali je Forsajtov udarac bio kraći za desetak metara od ograde, a Jasiel Puig je posle odličnog udarca uz levu liniju stigao do prve baze, zastao i zatim krenuo ka drugoj, gde je za dlaku uhvaćen. Bilo je to drugi put da Dodžersima nedostajedelić sekunde, posle Sigera u dabl pleju ining ranije. Maeda je ponovo rutinski izbacio sve svoje rivale, a Mekalers dozvolio dabl Pedersonu, koji je kasnije stigao i do treće baze. Kris Tejlor je snažno i precizno udario po loptici i umalo omogućio poen Pedersonu, ali je Springer akrobatskim skokom uhvatio lopticu.

Maeda je posle jednog izbačenog u petom iningu utupio mesto Toniju Votsonu. On je izbacio prvog rivala, ali je dozvolio singl Rediku, da bi posle udarca Getisa napravio grešku, koja je Redika odvela do poena za 5:1, a Getisa do druge baze.

U šestom iningu Mekalers je nastavio da baca loše, najpre je prošetao Sigera, pa je dozvolio Tarneru odličan udarac uz levu liniju, dovoljan da Dodžersi imaju igrača na drugoj i trećoj bazi i novu šansu da uhvate priključak. Mekalers je lako strajkautovao Belindžera (u tri izlaska na bazu strajkatuovan svaki put sa ukupno 10 bacanja), ali je klupa domaćih shvatila daje vrag odneo šalu pa ga je zamenila.
Na red je došao Bred Pikok, čije prvo bacanje je izbacilo Puiga, ali donelo Dodžersima poen za 5:2, uz igrača na trećoj. Jedan loš pič prošao je kroz noge hvatača Mekena, dovoljno da Tarner stigne do kućne baze za 5:3, a udarac Atlija u faul teritoriji je uhvatio Bregman.

Brendan Morou preuzeo je bacanje za Dodžerse i brzo upao u problem, jer je greškom Tarnera Springer stigao na prvu bazu, a zatim je Bregman prošetan. Morou je tad zaigrao sjajno i ekspresno izbacio Altuvea i Koreu za kraj šestog ininga.

Pikok je u sedmom iningu bacao dobro, dozvolio samo jednu šetnju i smirio Dodžerse, a na drugoj strani prvo bacanje Moroua umalo da u houm ran pretvori Gurijel, koji se ipak zaustavio na drugoj bazi. Toni Singrani je preuzeo dužnost, izbacio dvojicu rivala, namerno prošetao Getisa, ali je sa dva strajka dozvolio Mekenu singl, kojim su baze napunjene, pa je umesto njega na red došao Ros Stripling.Njemu nije bilo lako protiv raspoloženog Springera, koji je udario snažno kroz centar, ali je Tejlor uhvatio lopticu dva-tri metra pre ograde.

Pikok je i u osmom bacao veoma sigurno, osim manjeg problema sa Belindžerom, koji je ipak doživeo i četvrti strajkaut večeri. Stripling je dozvolio jedan singl Korei, ali je brzo vratio svoje udarače na red. Međutim, nesumnjivi igrač utakmice Pikok je odradio odličan posao, strajkautovao je Puiga, zatim uhvatio Atlijev udarac i izbacio ga na prvoj. Jasmani Grandal je udarao poslednji, ali je njegovu lopticu lako uhvatio Džoš Redik, pa je meč završen 5:3.