MLB: Briljantni Springer doneo Astrosima prvu titulu!

Podeli:
Kevork Dansezian/Getty Images

Hjuston Astrosi prvi put u 55 godina dugoj istoriji postali su svetski bejzbol šampioni.

Teksaški tim je dramatičnu finalnu seriju sa Los Anđeles Dodžersima dobio pobedom u sedmom meču, na gostujućem terenu, rezultatom 5:1.

Odluka je pala već u dva uvodna ininga, kada je Džordž Springer udario dabl i houm ran i potpuno poremetio bacača domaćina Jua Darviša, a gosti zabeležili svih pet poena.

Iako su imali mnogo prilika da se vrate, sa čak deset igrača na bazama Dodžersi su jedini poen zabeležili u šestoj izmeni, kada je na bacanje Mortona Itijer poslao kvalitetan udarac, koji je pomogao da Džok Pederson otrči po poen. Međutim, posle toga Morton je eliminisao 11 uzastopnih igrača, bez ijednog udarca ili šetnje.

Udarac za kraj uputio je Kori Siger, a prikladno lopticu je uhvatio Hose Altuve, najbolji igrač Astrosa i MVP kandidat. Hjuston je pre ove sezone igrao Svetsku seriju samo 2005, kada ih je počistila ekipa Čikago Vajt Soksa.

Do ove večeri jedine dve titule za četvrti američki grad doneli su Roketsi sa Hakimom Olažuvonom 1994. i 1995. godine. Dodžersima je ovo bio povratak u Svetsku seriju posle 29 godina i čak trinaesti poraz na poslednjem koraku, uz šest titula.

Getty images/Christian Petersen

Ispostavilo se da je serija prelomljena velikim preokretom Hjustona u finišu druge utakmice, koju su dobili u produžetku, baš kao i petu, koja je završena sa čak 13:12.

Džordž Springer je nesumnjivi junak finala, sa čak pet houm ranova, što je u 114  godina dugoj istoriji uspelo samo još dvojici igrača.

Ovom pobedom Hjustona broj timova koji nikada nisu bili šampioni pao je na sedam.

Drugi put u Svetskoj seriji Dodžerse je poraza koštao Ju Darviš, bacač koji je poslednjeg dana prelaznog roka doveden iz Teksas Rendžerse da im produžio rotaciju i povećao šanse u plej ofu. Baš kao i u trećem meču serije Darviš je zamenjen već u drugom iningu, ali je dotle dozvolio toliko poena, da za tim iz Los Anđelesa nije bilo preokreta.

Christian Petersen Getty Images Sport

Astrosi su bukvalno uhvatili leteći start – u roku od četiri bačene loptice vodili su 1:0 I imali igrača na drugoj. Treći Darvišov pič Džordž Springer udario je za dabl, a već iz prvog pokušaja Aleks Bregman je udario lopticu, Belindžer načinio grešku, a igrači Hjustona to iskoristili – Springer je otrčao po poen, a Bregman do druge baze. On će pri jednom Altuveovom udarcu ukrasti treću bazu, a kasnije, kada je Altuve izbačen, dotrčati po drugi poen na meču. Hjuston je odmah stekao lepu prednost.

Darviš je u prethodnom nastupu zamenjen u drugom iningu na 0:4, a ovog puta je otišao i korak dalje. Drugu izmenu počeo je šetnjom za Mekena, a odmah zatim njega je na treću pomerio Gonsales dablom. Redik je ispao, ali je dramatičan danza japanskog pičera zaokružio kolega Mekalers, koji je kao udarač ispao na prvoj, ali je omogućio Mekenu poen.

Bila je to odlična prilika za Dejva Robertsa da skloni Darviša, jer je na red dolazio Springer, ali je menadžer Dodžersa to propustio. Kazna je bila drugi Springerov HR u dva ininga (i peti u seriji, čime je izjednačio rekord), koji je razliku doveo do 5:0. Na brdašce je poslat Morou (drugi pičer u istoriji koji je nastupio u svih 7 mečeva Svetske serije), koji je brzo izbacio Bregmana, ali je šteta već napravljena.

Getty Images/Ezra Shaw

Mekalers je takođe bio veoma loš i u trećoj i u ovoj utakmici, ali su ga pokrivali mane direktnog rivala i odličan doprinos Breda Pikoka sa klupe. Na startu meča i Mekalers je gledao kako mu rival (Kris Tejlor) već treći pič pretvara u dabl, a onda je počelo pravo ludilo.

On će u prvom iningu lopticom pogoditi dva, a u sledeća dva po jednog igrača (četiri pogođena igrača su rekord za jedan meču istoriji Svetske serije), omogućavajući rivalu da i bez udaraca stigne na baze. Pre nego što je zamenjen u trećem iningu Mekalers je bacao singlove i Forsajtu i Sigeru, ali iako je čak sedam Dodžersa bilo nabazama tokom prve tri izmene, nisu zabeležili nijedan poen.

Za domaćina bacačku dužnost je dotle već preuzeo Klejton Keršo, koji je kao i prošle godine morao da baca češćenego što je normalno (već odradio prvi i peti meč). Keršo je posao odradio odlično, u četiri ininga dozvolio je samo dva udarca, ni blizu poena za rivala.

Ezra Shaw/Getty Images

Ali, da bi to imalo neku direktnu korist, Dodžersi su morali nešto i da pogode. Prve probleme Pikok je imao u petom iningu, kada je prošetao Sigera i dozvolio Tarneru singl, ali ni ovog puta dvojica na bazama nisu donela poene domaćinu.

U šestoj izmeni Keršo je imao ozbiljniji izazov. Dozvolio je singl Korei, posle čega su Gurijel i Meken lako izbačeni, ali je Korea osvojio bazu po bazu i stigao na treću. Onda je krenula igra nerava: Dodžersi su na bazu namerno pustili Gonsalesa, da bi treći aut Keršo potražio protiv Redika, koji udara veoma loše.

Hinč je tada izvadio svog pouzdanog autfildera i ubacio boljeg udrača Getisa. Roberts je odlučio da i njega namerno prošeta i tako napunio sopstvene baze, jer je sledeći na red dolazio Kameron Mejbin, dobar trkač oko baza, ali ne tako dobar udarač. Mejbina su lako uhvatili Dodžersi i okončali ining.

Mejbinov ulazak značio je da Astrosi opet menjaju pičere, pa je posao preuzeo Čarli Morton. Njegov prvi rival bio je Džok Pederson koji je udario singl, a zatim je prošetan Forsajt. Prvi igrač kojeg je Morton eliminisao je Barns, a zatim je umesto Keršoa, koji se oprostio od sezone, udarao Itijer.

Njegov odlični udarac u desno polje konačno je doneo Dodžersima prvi poen, uz igrače na prvoj i drugoj. Navijači domaćih su se probudili, jedan HR u tom renutku doveo bi meč na jedan razlike, ali se to nije dogodilo, a pucanje Sigerove palice najbolje je ilustrovalo nade domaćih.

Za Dodžerse je u sedmom bacao Kenli Džensen, u osmom i devetom Aleks Vud, i svi zajedno dozvolili su samo jednu šetnju Hoseu Altuveu, bez posledica. Međutim, ni na drugoj strani Morton nije dao rivalima nikakvu nadu i rutinski je priveo meč kraju za veliko slavlje Astrosa i prvu titulu najvećeg teksaškog grada posle 22 godine.