Spremaju se velike promene u MLB plej-ofu

Vesti ekipni sportovi 11. feb 202016:29 > 16:31
Patrick Smith/Getty Images

Čelnici MLB razmatraju velike promene za plej-of tog takmičenja, uključujući povećanje broja timova sa 10 na 14 timova, kao i drugačiji format po kojem će biti određeno koji tim će igrati sa kojim u proširenoj vajld kard rundi.

U MLB razmišljaju o tome da u plej-of iz svake lige idu po tri pobednika divizije i četiri tima koji dobiju vajld kartu, a te promene bi mogle da stupe na snagu od 2022. godine. Najbolji tim u ligi bi bio slobodan u divizionoj rundi, a dva preostala pobednika divizija i jedna ekipa sa vajld kartom sa najboljim skorom će biti domaćini serije u kojoj će se igrati na tri pobede.

Situacija se dalje komplikuje prilikom određivanja parova, a američki mediji prenose da sve liči na rijaliti televiziju. Po tom planu, osvajač divizije sa drugim najboljim skorom će birati svog protivnika među tri vajld kard tima koji neće biti domaćini serije. Divizioni pobednik sa najgorim skorom će potom birati tim između dva preostala vajdl kad tima. Jedini preostali par će činiti vajld kard tim sa najboljim skorom i onaj iz iste kategorije koji nije izabran. Izbori će biti otkriveni odmah pošto se odigraju poslednje utakmice regularnog dela sezone.

Sadašnja pravila nalažu da po dva tima iz svake lige igraju sa pobednikom vajld kard utakmice, a bolji iz tog duela se potom sastaje sa timom koji ima najbolji skor u ligi.

„Njujork post“ je prvi objavio nacrt predloženih promena, koje za cilj imaju da se poveća broj ljudi koji su zainteresovani za bejzbol, kao i veći prihod od televizijskih prava.

Svakako, svaki predlog za promene pravila mora da dobije i amin Asocijacije igrača, a sadašnji kolektivni ugovor traje do kraja sezone naredne godine.