Filip Radović i Luka Bakić napadaju medalju u Granadi

POKCG

Svetsko prvenstvo u španskoj Granadi prilika je za prvu svetsku medalju crnogorskog sporta osoba sa invaliditetom, poručili su stonoteniseri, paraolimpijci Filip Radović i Luka Bakić.

Radović je na kraju kvalifikacionog ciklusa nastup obezbedio kao najbolji junior sveta (igrači do 23 godine) i treći na seniorskoj rang listi. Bakić je plasman na svoje prvo Svetsko prvenstvo zaslužio kao trenutno peti igrač na listi Svetske para stoni tenis federacije.

POKCG

U Granadi će, u kategoriji S10, nastupiti ukupno 16 igrača i to pet najbolje rangiranih sa pet kontinenata, najbolji stonoteniser do 23 godine, sedam najboljih sa svetske liste i tri igrača koji su dobili specijalnu pozivnicu.

To će biti drugi nastup Radovića na prvenstvu sveta, nakon što je 2018. godine u Celju zaustavljen na korak od medalje, u četvrtfinalu. Osvajao je medalje na prvenstvima Evrope – bronzane u danskom Vejleu 2015. godine i Laškom 2017. godine, odnosno srebrnu u švedskom Helsingborgu 2019. godine.

POKCG

Nosilac je jedine paraolimpijske medalje za Crnu Goru, bronzane iz Tokija 2021. godine.

“Osvojio sam nekoliko evropskih i prošle godine olimpijsku medalju. Svi ti rezultati i osvojene medalje garant su da se neću zadovoljiti samo plasmanom na Svetsko prvenstvo, već da ću biti jedan od kandidata za medalju”, rekao je Filip Radović, pa nastavio:

POKCG

“Medalja koju sam osvojio u Tokiju je dokaz da napredujem iz godine u godinu. U četvrtfinalu sam slaio protiv Kristijana Gardoša sa 3:1. Od njega sam pre četiri godine u Celju izgubio, relativno lako sa 3:0. To, ipak, ne znači ništa, ovo je novo prvenstvo i novi mečevi. Svako može da odigra na visokom nivou, novi je sistem takmičenja, odmah počinje nokaut faza i nema popravnog ispita”.

Govoreći o favoritima za medalje, Radović je naglasio da se Poljak Patrik Čojnovski izdvaja kvalitetom, a da elika opasnost preti od Španca Hoze Manuel Ruiz Rejes, Austrijanca Kristijana Gardoša, Indonežanina Dejvisa Džejkobsa, Francuza Matea Boheasa i Luke Bakića.

POKCG

Prema riječima Bakića, ishod šampionata i raspodela medalja mnogo će zavisti od žreba.

“Teško je igrati u ovom sistemu takmičenja, u kojem nema popravnog. Nadam se da ćemo imati sreće na žrebu. Imamo osnova da se nadamo  plasmanu u polufinale i nadamo se dobrom rezultatu u Granadi”, rekao je Luka Bakić, pa nastavio:

“Dosta je kandidata za medalju, ali bih izdvojio Čojnovskog kao najboljeg. Za medalju, osim mene i Radovića, konkurišu i Boheas, Džejkobs i Mištal…“, rekao je Bakić.

POKCG

Na reći Radovića i Bakića, nadovezao se predsednik Paraolimpijskog komiteta Igor Tomić.

“Filip Radović i Luka Bakić su plasmanom među 16 najboljih na svetu zavredili neverovatno poštovanje. Na Svetsko prensto odlaze kao treći i peti stonoteniser sveta. Siguran sam da će ispisati novu stranicu istorije i osvojiti za Crnu Goru ono što do sada nemamo. Da pored evropskih medalja, one najveće koju je Filip doneo iz Tokija, bogatoj riznici pridruže onu koja nam nedostaje sa svetskih prvenstava”, zaključio je Igor Tomić.

Svetsko prenstvo u Granadi, na programu je od 6. do 12. novembra.

Komentari

Vaš komentar