Istorijski dan za školski golf

Vesti golf 23. maj 201919:10 > 19:15
Podeli:
Golf asocijacija Srbije

U četvrtak je u saradnji sa Golf asocijacijom Srbije i Saveza za školski sport na Adi ciganliji održano prvo državno prvenstvo za osnovce u golfu, na kome su se takmičili učenici iz deset gradova Srbije.

Preko 100 učenika iz osnovnih škola iz Apatina, Subotice, Kruševca, Kragujevca, Niša i Beograda nadmetalo se u golferskim veštinama. Od 2018. godine Savez za školski sport u saradnji sa Golf asocijacijom Srbije pokrenuo je časove golfa kroz projekat ,,Sport u škole“, a ovaj turnir je kruna te saradnje.

,,Danas prisustvujemo državnom školskom prvenstvu u golfu koje radimo pod pokroviteljstvom Saveza za školski sport. Održava se po prvi put u Srbiji, učestvovalo je deset škola, svaki tim je brojao osam igrača plus četiri rezerve i imali smo mališane od 1-4 razreda osnovnih škola. Jako je bilo zanimljivo, mislim da su deca zaista lepo prihvatila zato što je drugačije od svega onoga na šta su navikli. Projekat se radi već drugu godinu ali po prvi put imamo državno školsko prvenstvo. Naša ideja je da nastavimo saradnju sa Savezom za školski sport, za sledeću godinu planiramo da uključimo još deset škola iz Srbije i nadamo se da ćemo u tome uspeti da će mališani to prihvatiti i odazvati se sledeće godine u još većem broju“, istakla je Irena Suturović – Bogdanović, generalni sekretar Golf asocijacije Srbije.

Svaka ekipa brojala je osam takmičara plus četiri rezerve, a učestvovali su đaci između prvog i četvrtog razreda. Prvo mesto osvojili su učenici Osnovne škole Dragiša Mihailović iz Kragujevca, a njihov trener Đorđe Pešić zadovoljan je celokupnim turnirom kao i druženjem vršnjaka iz cele Srbije:

,,Evo danas su naši drugari osvojili prvo mesto u ovom takmičenju. Oni su početnici, a najbitnije je da su se lepo družili. Lepa stvar je to što su bili prvo, ali nešto novo za decu u čemu do sada nisu imali priliku da se oprobaju. Uglavnom su do sada igrali fudbal, košarku i ostale popularnije sportove. I drago mi je da su se lepo snašli u novom sportu i nose jednu lepu uspomenu sa ovog takmičenja

Srebrnom medaljom okitili su se đaci novobeogradske Osnovne škole Mladost. Njihov mentor, harizmatična Jana Opačić kao članica projekta ,,Sport u Škole“ istakla je zadovoljstvo zbog organizacije ovog turnira:

,, Naime golf je nešto novo što se u sadržaju celog programa uvrstilo i ove školske godine. Jako smo zadovoljni, sve je odlično prošlo i ovo takmičenje koje je organizovano na državnom nivou je došlo kao kruna celog projekta. Sve pohvale organizatorima.“

Na podijumu se našli i učenici Osnovne škole Ivo Andić iz Niša, a njihov trener, Miodrag geogrgijev istakao je da medalja nije neočekivana iz nekoliko razloga:

,,Golf u Nišu ima tradiciju. Mi već nekoliko godina imamo golf u redovnoj nastavi, kao i golf sekciju, tako da ovo treće mesto nije veliko iznenađenje za nas. Nadamo se da će sledeće godine biti još više takmičara.“

Na kraju se Predrag Šoškić iz Saveza za školski sport Srbije zahvalio svim učesnicima uz želju da se naredne godine na ovom istom mestu nađe još veći broj učenika iz cele Srbije, kako bi se pored nadmetanja u golfu dodadno upoznavali i družili sa vršnjacima iz svakog dela zemlje.

Timski Rezultati:

1. OŠ Dragiša Mihailović, Kragujevac, 1260 bodova

2. OŠ Mladost, Novi Beograd,1250 bodova

3. OŠ Ivo Andrić, Niš, 1240 bodova

4. OŠ Jovan Popović, Kruševac,1180 bodova

5. OŠ Sveti Sava, Subotica, 1160 bodova

6. OŠ Dragiša Luković Španac, Kragujevac, 990 bodova

7. OŠ Laza Kostić, Beograd, 910 bodova

8. OŠ Bubanjski heroji, Niš,810 bodova

9. OŠ Žarko Zrenjanin, Apatin,710 bodova

Individualni rezultat:

1. Bilal Šakirovski, 480 bodova