PGA: Debitant Morikava zadivio svet u San Francisku

Vesti golf 10. avg. 202011:16 > 11:24
Podeli:
Getty Images/Ezra Shaw

Na prvom „mejdžor” turniru, od kad je pandemija koronavirusa zaustavila svet sporta, titula je pripala malo poznatom 23-godišnjaku, koji je tek prošle godine postao profesionalac.

Kolin Morikava, momak iz Kalifornije, zablistao je na 102. PGA šampionatu, održanom u San Francisku.

Postao je i treći najmlađi igrač u novijoj istoriji ovog takmičenja koji se dokopao titule, a prvi debitant posle devet godina (Kigen Bredli iz 2011.), koji je osvojio jedan od najprestižnijih svetskih turnira!

Morikava je u konkurenciji 156 igrača sa svih pet kontinenata pobedu overio poslednjeg dana, kada je sa samo 64 udarca (šest ispod) pregrmeo svih 18 rupa u Harding Parku i na kraju sa dva udarca prednosti trijumfovao ispred Engleza Pola Kejsija i zemljaka Dastina Džonsona, koji su podelili drugo mesto sa -11.

Morikava je za pobedu dobio 1,980,000 dolara, dok su Kejsi i Džonson zaradili po 968,000 dolara.

Tako sam uzbuđen, ali izgleda da je ovde trebalo da budem”, rekao je Morikava po završetku takmičenja. „Primiti ovaj trofej u San Francisku je nešto posebno za mene. Ovo je moj drugi dom, ovde sam proveo poslednje četiri godine”, dodao je Morikava, čiji je Univerzitet Berkeli udaljen samo 20 milja od Harding Parka.

Veteran Kejsi (43), priznao je da je udarac na 16. rupi poslednjeg takmičarskog dana bio presudan.

Morikava je igrao neverovatan golf u tim trenucima. Ništa ne možete da učinite protiv toga, osim da nakrivite kapu. Kolin je prihvatio izazov, to rade samo pravi šampioni.”, rekao je Kejsi.

Nakon što je „tri stanice pre cilja” stekao dva udarca prednosti, Morikava je u velikom stilu završio turnir, sa dve „nule” na poslednje dve rupe.

Pobedu je proslavio sa volonterima, nažalost ne i sa publikom, koje nije bilo u Harding Parku tih dana.

Konačan plasman PGA šampionata 2020 u San Francisku: 1. Kolin Morikava (SAD) 267 (-13), 2. Pol Kejsi (Engleska) i Dastin Džonson (SAD) po 269 (-11), 4. Džejson Dej (Australija), Brison Dešambo (SAD), Toni Fino (SAD), Skoti Šefler (SAD), Metju Volf (SAD) po 270 (-10), 9. Džastin Rouz (Engleska) 271 (-9), 10. Kameron Čemp (SAD), Džoel Damen (SAD), Ksander Šofeli (SAD) po 272 (-8)…

Legendarni Tajger Vuds takmičenje je završio na 37. mestu.