NHL: Mario Lemju "čovek godine"

NHL 23. okt 201711:51 > 11:58
Podeli:
Bruce Bennett/Getty Images

Oko 100 bivših NHL igrača, od članova Kuće slavnih do onih koji su do sada učestvovali na revijalnim utakmicama i doprineli popularizaciji NHL, prisustvovaće u ponedeljak dodeli nagrada NHL Alumni asocijacije za 2017. u Torontu.

Bivšem centru Pitsburg Pingvinsa i njihovom trenutnom suvlasniku Mariu Lemjuu biće dodeljena nagrada “Kejt Magnuson“, koja nosi ime bivšeg defanzivca i direktora NHL Alumni asocijacije (NHLAA) koji je poginuo u saobraćajnoj nezgodi 2003. godine, a dodeljuje se bivšem NHL igraču koji je posvećenost, istrajnost i timski rad razvijen kroz karijeru pretočio u uspešnu tranziciju posle završetka karijere i postao pravi ambasador NHL.

Nagrada se dodeljuje od 2001. godine kada je za najboljeg izabran Ted Lindsi, bivše levo krilo Detroit Red vingsa i Čikago Blekhoksa, tako da će Lemju biti 16. dobitnik ovog priznanja.

Krejgu Kaningemu, bivšem napadaču i kapitenu Takson Roudranersa koji je kolabirao i zamalo izgubio život na ledu pre utakmice AHL protiv Manitoba Musa krajem prošle godine, biće dodeljena nagrada “As Bejli“ za hrabrost, koja nosi ime nekadašnjeg kanadskog napadača Garneta “As“ Bejlija koji je poginuo u avionu koji je udario u Svetski trgovinski centar 9. septembra 2001. godine.

To će biti prvi NHLAA događaj od juna, kada je za izvršnog direktora postavljen bivši golman Glen Hili, koji je igrao 15 sezona u NHL i osvojio Stelnli kup sa Njujork Rendžersima 1994. godine.

Gala večeri će prisustvovati bivši golman Toronto Mepl lifsa i ‘Rendžersa’ Džoni Bouer, kao i ikona Detroit Red vingsa Ted Lindsi. Pored njih dolazak su potvrdili i članovi Kuće slavnih Pol Kofi, Rod Gilbert, Rod Langvej, Brajan Trotije, kao i Dejv Andrejčuk koji će 13. novembra biti predsavljen u Kući slavnih.

Lemju će naslediti Ivana Kurnojea, desetostrukog osvajača Stenli kupa sa Montreal Kanadjensima, kome je nagrada dodeljena 2016. godine.

MP