Patrik Marlou – 41 godina, a i dalje trese mreže u NHL

NHL 27. mar. 20219:56
Podeli:
Patrick Marleau
AP Photo/Jeff Chiu

U noći između petka i subote je Patrik Marlou dao svoj drugi gol u sezoni za San Hoze Šarkse. To ne bi bilo toliko neobično da se ne radi o preiskusnom NHL veteranu koji i u svojoj 42 godini i dalje igra u najjačoj hokejaškoj ligi na svetu i jedan je od četvorice aktivnih igrača koji i posle 40. godine i dalje nastupaju.

Patrik Marlou je svoju NHL karijeru počeo još 1997. godine kada su ga draftovali San Hoze Šarksi, a za taj tim je nastupao sve do 2017. Tada je bio u Torontu, bio je opet u Šarksima, da bi prošle sezone kratko igrao za Pitsburg. Sada je ponovo u timu iz Kalifornije sa kojim nije uspeo da se domogne Stenli kupa. 2016. su Šarksi igrali finale ali su izgubili titulu od Pitsbuga.

Marlou će tako ostati uskraćen za najvredniji hokejaški trofej, ali je Kanađanin imao nastupe za svoju zemlju sa kojom je dva puta bio olimpijski i jednom svetski šampion. Marlou je najveća legenda u istoriji Šarksa jer je dao najviše golova (518), najviše poena (1102) i najviše odigranih mečeva.

On je trenutno na 1755 odigranih mečeva u Nacionalnoj hokejaškoj ligi, a ako bi ostao u Šarksima i ako ga zaobiđu povede 19. aprila u Vegasu će preteći legendu sporta Džordija Hauva. Čovek koga zovu i Gospodin Hokej ima 1767 mečeva koji je igrao između 1945. i 1971. On je 1980. odigrao jednu sezonu za tim Hartforda i tako postavio rekord kao najstariji hokejaš u NHL kada je imao 53 godine i 11 dana.

Marlou nije ni blizu da obori taj rekord ali bi mogao da bude igrač sa najviše utakmica. Inače u hokeju nije neobično da igrači budu aktivni i u petoj deceniji, pa uz Marloua je trenutno najstariji igrač u ligi Zdeno Čara koji igra za Vašington u 45 godini. Džo Torton je kao i Marlou u 42. godini i igra za Toronto, dok je ispred gola Anahajma i dalje Rajan Miler koji će napuniti 41 godinu ove sezone.

Komentari

Vaš komentar