Nik Suzuki postaje najmlađi kapiten u istoriji Montreala

Hokej 13. sep 202214:31
Podeli:
Nik Suzuki
Minas Panagiotakis/Getty Images

Sa nepune 23 godine Nik Suzuki je postao novi kapiten Montreal Kenedijensa, stoji u saopštenju najtrofejnijeg kluba u NHL.

Na taj način, mladi centar je postao najmlađi kapiten u istoriji kluba, osnovanog 1909. godine, ili osam godina pre osnivanja NHL lige. Do ovog trenutka najmlađi kapiten Montreala bio je član „Kuće slavnih“ Silvio Manta, koji je „traku“ dobio sa 24 godine u sezoni 1926/27.

Pored toga Suzuki će biti jedan od dvojice „stalnih“ kapitena azijskog porekla u istoriji Lige. Pre njega, to je bio Pol Karija, kapiten Anahajm Majti Daksa 1993. godine. U sezoni 2003/04 Ričard Park je takođe bio kapiten Minesota Vajlda, ali je potom delio tu obavezu sa Džimom Daudom, Endrjuom Brunetom, Bredom Braunom i Bredom Bomberom.

„Čast i privilegija je biti izabran za kapitena Montreala“, rekao je Suzuki.

„Ekipa je na pravom putu i uzbuđen sam što sam njen kapiten. Za mene je to znak poštovanja od strane uprave, saigrača i stručnog štaba. Znam da je to i veoma odgovorna uloga, ali mislim da sam spreman za nju“, dodao je Suzuki.

Ovaj sjajni centar je nedavno potpisao novi osmogodišnji ugovor sa Montrealom, vredan 63 miliona dolara. Prošle sezone postigao je 21 gol i dodao 40 asistencija na 82 utakmice.

Suzuki je preuzeo ulogu kapitena od Šije Vebera, pošto je ovaj u junu prešao u Golden Najtse iz Las Vegasa. Iskusni Veber (38) nije odigrao ni minut za Montreal u prošloj sezoni zbog povrede, pa se njegova karijera bliži kraju, ali zanimljivo da ima još pet godina od 14-godišnjeg ugovora (!), kojeg je potpisao sa Nešvilom u sezoni 2012/13. Zahvaljujući tom ugovoru Veber godišnje zaradi 7,85 miliona dolara.

Komentari

Vaš komentar